Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nata Junior
|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 8:38 pm Temat postu: |
|
|
tą chorobe trzeba kontrolować przez całe życie? _________________ Natalia Gnojek |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Natenczas są to choroby do końca życia. Leczenie polega na łagodzeniu objawów i spokojne bezstresowe życie. Dłuuuugoletnie. Dzięki terapii da się paskudztwo wprowadzić w remisję. O to w tym wszystkim chodzi.
Nie martw się na zapas! Po prostu żyj normalnie! |
|
Powrót do góry |
|
|
Nata Junior
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 12:44 pm Temat postu: |
|
|
nie łatwo mówic o beztroskim zyciu jak faszerują Cię sterydami.. _________________ Natalia Gnojek |
|
Powrót do góry |
|
|
angela Master butterfly
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Nata wiem, że nie łatwo pogodzić się z zażywaniem sterydów, ale tak czasem trzeba.Jest to nie łatwe, nawet bardzo, ale czas potrzebny czas
Mam pytanko: sterydy mają wiele skutków ubocznych i np. podwyższony cukier czy cholesterol to jedne z nich. Czy po odstawieniu sterydów czy braniu mniejszych dawek zmniejszają się te objawy _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nata Junior
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 2:57 pm Temat postu: |
|
|
nie mam pojęcia...ja biore je juz miesiąc.. _________________ Natalia Gnojek |
|
Powrót do góry |
|
|
Ziarenko Master butterfly
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę sterydy od 5 lat i nawet jeśli będę musiała brać je do końca moich dni myślę, że życie jest piękne.... _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Angela mijaja te objawy na pewno, znam osoby ktore mają cukrzycę po sterydach, a po odstawienu ich cuker wrócił do normy, tak samo jest z cholesterolem, zreszta ja sama mam wysoki teraz, a podskoczył bardzo podczas podawania endoxanu, szczegolnie trójglicerydy poszły w górę o 400% to bardzo dużo, teraz biore leki na obizneie i jest w miarę dobrze,
co do steyrdów, czasmi nie mamy wyboru, albo iaczej życ i brac sterydy albo ich nie brac i skazac się na smierć, ja biore je od wielu lat i żyje w miare normlnie, a bez nich juz dawno by mnie nie było, jest jednak sporo osób ktore schodzi ze sterydów na długo, czasmi na całe lata, i mam andzije ,że wielu z was kiedys będzie się obywało bez nich _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
angela Master butterfly
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 11:45 am Temat postu: |
|
|
Ja chyba jestem jak to określić ,,sterydozależna", kiedyś zeszliśmy do 6mg co drugi dzień calcortu i niestety był nawrót i znów 60 mg tylko, że encortonu i teraz biorę 10 mg codziennie i tak jest ciężko,ale to tak jak Ziarenko mówi... życie i tak jest piękne
a co do cholesterolu to ja nie biorę żadnych leków na obniżenie go. Muszę poprosić przy następnej wizycie o skierowanie na krew i w tym na cholesterol...może trzeba leki,tylko że kolejna tabletka do łykania... uuu... ale życie i tak jest piękne hehe _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Agnieszka14 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Nata do choroby niestety trzeba jakoś przywyknąć i żyć dalej-cieszyć się życiem takim jakie jest. A że nie jest łatwo i bez strydów byłoby łatwiej... Cóż, lepiej tak żyć niż wcale...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Czw Wrz 02, 2010 9:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
ja cholesterol miałam sporo podwyzszony ale najbardzej były trójglicerydy,( 700) dieta nie pomogla, tak wiec trzeba było włączyc leki , biore Lipantyl 200 i jest duzo lepiej, nie znaczy to jednak ,że jem wszystko co chce, nie raczej uwazamstaram się nie jeść nic co mogloby podnosic cholesterol i trojglicerydy _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nata Junior
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 8:31 pm Temat postu: |
|
|
a ja mam takie pytanko... czy przy sterydach mozna pić herbatki odchudzające? _________________ Natalia Gnojek |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Nata, o herbacie w ogóle (a pojawiają się wzmianki o tzw. właściwościach "odchudzających") jest cały wątek: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?p=6733 Chyba rozwieje wszelkie wątpliwości
Zachęcam przy okazji do korzystania z forumowej wyszukiwarki i tym samym udziału własnego w innych wątkach. |
|
Powrót do góry |
|
|
Landryna Junior
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 8:11 pm Temat postu: syndrom Sjogrena |
|
|
Zdiagnozowano u mnie syn.Sjogrena lekarz zapisał mi Encorton,biorę już jedne hormony Systen 50.Czy mogę brać drugie? |
|
Powrót do góry |
|
|
kasia 72 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Landryna ja myślę,że branie jakichkolwiek leków musisz konsultować ze swoim lekarzem prowadzącvym,a tym bardziej hormonów.
Nawet jak idziesz do stomatologa,powinien być poinformowany na co jesteś chora.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie. To jest jedno z pytań, które powinno być skierowane do lekarza prowadzącego (i przede wszystkim lekarza), a nie do nas - bardzo mało napisałaś, nie znamy Ciebie ani Twojego przypadku. Chodzi o gospodarkę hormonalną ogranizmu, a to nie kwestia podobna do przeziębienia. No i to jest sprawa indywidualna. W ulotce zresztą wyraźnie jest zaznaczone, iż stosowanie innych preparatów należy przedyskutować z lekarzem.
PS. Polecam lekturę Wątku Specjalnego - przyklejony na samej górze w niniejszym dziale.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|