| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| paproshka Master butterfly

| 

|  Wysłany: Nie Lis 09, 2008 3:40 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że mimo brania nieprzerwanie od trzech lat Encortonu karmie nadal moje dziecko piersia, pokarmu mam i od początku miałam dużo.Myślę dziewczyny, że najważniejsze jest się nie poddawać, nie ulegać wpływom źle doradzających ludzi i przede wszystkim uwierzyć, że jest się w stanie urodzić zdrowe i silne dzieciątko!!!!!jesteśmy takimi samymi mamami jak inne zdrowe kobiety, a przez nasza chorobę niestety często traktowane jak trędowate |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| slefka Junior

| 

|  Wysłany: Wto Maj 05, 2009 10:03 am    Temat postu: ciąża a sterydy |   |  
				| 
 |  
				| Witam serdecznie! Mam 32 lata i jestem w ósmym tygodniu ciąży. Do tej pory chorowałam na postać skórną tocznia (nie leczoną). W tej chwili jestem diagnozowana w kierunku tocznia układowego (zmiany skórne na dłoniach ostatnio bardzo się nasiliły. Pojawiła się też wysypka na dekolcie). Mój lekarz reumatolog zlecił wykonanie profilu toczniowego i przepisał Elocom w maści. Czy któraś z Was stosowała może ten steryd w ciąży lub ma jakieś informacje dotyczące bezpieczeństwa stosowania tego leku w trakcie ciąży. A może jest jakiś bezpieczniejszy odpowiednik?
 Proszę o pomoc i pozdrawiam!!!
   Slefka
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| kina Master butterfly

| 

|  Wysłany: Czw Maj 17, 2012 6:01 pm    Temat postu: Ciąża u kobiet z toczniem-nowości 2011/2012 |   |  
				| 
 |  
				| Ciąża u kobiet z toczniem-nowości 2011/2012 
 Patologia położnicza TRU ma charakter złożony i wiąże się z:
 -obecnością aPL z rozpoznaniem wtórnego APS lub bez niego
 -obecnością innych autoprzeciwciał
 -nefropatią toczniową
 -nadciśnieniem tętniczym lub płucnym
 -małopłytkowością
 Obecnie ponad 80% ciąż u pacjentek z TRU kończy się urodzeniem żywego dziecka. Możliwe powikłania w ciąży to:
 -zaostrzenie TRU (w tym nefropatii-zespół nerczycowy)
 -zaburzenia w rozwoju płodu
 -poronienia
 -porody przedwczesne
 -ciąża obumarła
 -mała masa urodzeniowa dziecka
 Ideguchi H, Ohno S, Uehara T i wsp. przeprowadzili retrospektywną analizę przebiegu 55 ciąż u 41 pacjentek z TRU. Zaobserwowani następujące wyniki:
 -38 pacjentek (69%)-wystąpiło zaostrzenie TRU (po 12 pacjentek w I i II trymestrze, 3 w III, 11 pacjentek w ciagu roku po porodzie)-większość epizodów przebiegała łagodnie; w 3 przypadkach doszło do ciężkich zaostrzeń z zajęciem OUN (drgawki, psychozy)
 -5 pacjentek (9%)-poronienia samoistne
 -2 pacjentki (4%)-wewnątrzmaciczne obumarcie płodu
 -13 pacjentek (24%)-porody przedwczesne; 29 (53%)-porody o czasie-w obydwu przypadkach dzieci urodziły się żywe
 Ogółem 84% ciąż zakończyło się urodzeniem żywego noworodka.
 Zespół antyfosfolipidowy, podobnie jak małe stężenie dopełniacza w okresie poczęcia, wyraźnie częściej stwierdzano u kobiet z ciążą zakończoną urodzeniem martwego płodu.
 Ideguchi H, Ohno S, Uehara T i wsp. Pregnancy Outcomes in Japanese Patients with SLE:Retrospective Review of 55 Pregnancies at a University Hospital .Clin Rev Allergy Immunol 2011
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Agnieszka2211 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pon Lip 27, 2015 9:39 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| możecie polecić dobrego lekarza z Bydgoszczy do przygotowania i prowadzenia ciąży przy toczniu? |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| ona85 Junior

| 

|  Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 9:06 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| a ja szukam jakiegoś ginekologa z Krakowa/Warszawy ? |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| kinga Moderator

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| aankaa Kadet

| 

|  Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 7:23 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| 

| Agnieszka2211 napisał: |  
	  | możecie polecić dobrego lekarza z Bydgoszczy do przygotowania i prowadzenia ciąży przy toczniu? |  
 Sądząc po dacie postu pewnie sama już znalazłaś
  mogłabyś mi kogoś polecić? |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| agnieszka29 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 7:49 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Tutaj nie zadajemy pytań ,nie dyskutujemy. Proszę o przeniesienie postów w odpowiedni dział  pod spodem masz  linki które podała  Kinga Dziękuję 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| kalarepa150 Gość

| 

|  Wysłany: Sob Lip 09, 2016 11:49 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Miałam znajomą co urodziła zdrowe dziecko pomimo tocznia. Więc nie ma się co bać, tylko próbować   
 w doniesieniach medycznych nie dyskutujemy ! , są inne wątki na ten temat. Ty miałaś znajomą ? na forum 70% z nas choruje na toczen i posiada zdrowe dzieci, / m
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |