Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ciasteczka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pią Gru 06, 2013 8:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aiwka ja ostatnio robię z tego przepisu na miękkie pierniczki
dodaję jeszcze 2 łyżki kakao
a i mąki idzie ciut więcej niż 1kg, więc warto mieć zapas w domu Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 4048

PostWysłany: Pią Gru 06, 2013 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kinia wielkie dzięki. Jak coś potrzeba to człowiek nie może znaleźć Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 4048

PostWysłany: Sob Gru 07, 2013 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga do tych pierniczkow tylko 30 ml wody?? Brzmi mało Smile
I drugie pytanie: nic im sie nie stanie do świat?? Nie licząc ryzyka pożarcia!? Wink wiesz no ja noga z pierników Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Gru 07, 2013 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, spokojnie, do Bożego narodzenia dotrwają bez uszczerbku, a nawet dłużej Very Happy
o ile nikt ich nie zje Wink
tak, tylko 30ml wody
margaryna roztopiona 200g, miód i cukier
wystarczy Smile
właśnie skończyłam niedawno kolejną porcję Very Happy zapomniałam tylko dodać proszku do pieczenia, ale i tak są super Mr. Green
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 4048

PostWysłany: Sob Gru 07, 2013 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten proszek do pieczenia to zamiast sody? Bo w przepisie nie ma Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Gru 07, 2013 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak Very Happy ja daję to albo to Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 4048

PostWysłany: Sob Gru 07, 2013 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To do dzieła Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciasteczka owsiane Very Happy
bazowałam na tym przepisie http://pinkcake.blox.pl/2013/12/Dietetyczne-ciastka-owsiane-z-zurawina-bez-jajek.html

u mnie to było tak:
- 3 szklanki płatków owsianych gruboziarnistych z pełnego ziarna (kupione w ALDI - firma Ideal)
- puszka mleka kokosowego (okazjonalnie w LILD)
- 3 łyżki miodu
- płatki migdałowe i rodzynki (czyli to, co zostało ze świąt)
- ciepła woda

wszystko zmieszałam dokładnie, wody dolewałam tyle, żeby się ładnie skleiło Smile wstawiłam do lodówki na jakieś 2 godziny (bo musiałam czekać na tańszą taryfę)

piekłam 20 minut w temp. 180 st. C

po wyciągnięciu są bardzo miękkie, jak wystygną to twardnieją
ale i tak są bardzo kruche
robiłam średnie ciastka, ok 40 sztuk wyszło

najważniejsze jednak: przepyszne i zdrowe Slina
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Mar 29, 2014 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Babeczki bazyliowe Very Happy

Składniki, 8 sztuk (mi wyszło 10 Wink ):

• 120 ml mleka
• 100 g masła
• 70 g białej czekolady
• 120 g mąki pszennej
• 90 g cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• mała szczypta soli
• doniczka bazylii
• 1 jajko

Polewa jogurtowa:
• 60 g białej czekolady
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• do dekoracji: posiekane pistacje, listki bazylii - ja akurat nie miałam pistacji, tylko bazylia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 8 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów.
Do rondelka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
Do czystej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sól, wymieszać.
Do kielicha blendera włożyć liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i krótko (2 sekundy) zmiksować.
Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.
Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać babeczki, posypać pistacjami i udekorować listkiem bazylii.

Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_bazyliowe/przepis.html



I bez polewy...


_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Sob Mar 29, 2014 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mozna tej białej czekolady zamienic na gorzką lub deserową?
niczego z białą czekoladą za chiny nie zjem
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Mar 29, 2014 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm, myślę, że polewę spokojnie można zrobić z inną czekoladą - wtedy też nie będzie taka słodka. A do środka babeczek idzie nieco białej czekolady, ale nie jest ona tak wyczuwalna.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 7:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niebawem będziemy znów pierniczyć Laughing Znaczy się, ja po raz pierwszy, bo w poprzednich latach kończyło się na dobrych chęciach, ale w tym roku nie przepuszczę Cool
I pytanie - czy pierniczki robi się jakoś wcześniej przed BN? Ile wcześniej?
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 1983

PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 7:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zamierzam zagnieść w listopadzie ciasto na piernik staropolski. Te małe ewentualnie też, ale to już bliżej świąt. Dobrze jak jednak trochę poleżą, to zmiękną. Smile
_________________
"Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia to zależy z jakiego ciasta zrobisz Smile
jeśli z dużą ilością miodu, to ok. miesiąca wcześniej; jak z małą, to możesz tydzień przed upiec (albo kilka dni przed) Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja piernik żydowski na pewno robię na BN, 2 lata temu piekłam i wyszedł cudny po prostu, czas na powtórkę. Ale pierniczki-ciasteczka też w tym roku planuję Wink Z miesiąc przed BN wystarczy zrobić?

Kinga, ok, dzięki za odpowiedź Wink Przepis na pewno jakiś prosty będzie Razz coś wybiorę z tego wątku Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group