Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krysia40 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 4:55 pm Temat postu: wynik ana |
|
|
Witajcie jestem tu całkiem nowa i pełna obaw. Duzo już wyczytałam w necie (tak mi sie wydaje) i dalej jestem pełna niepokoju. Proszę Was czy możecie mi powiedziec jak to jest z tym ana. Już mówie o co chodzi. Na początku roku zaczęły mnie boleć stawy tzn palce dłoni troche stopy i kolana. Jest to ból delikatny nie jest ciągły, nie ma opuchlizny, zaczerwienienia.Byłam u lekarza zrobione crp - w normie, rf = 15 (przy wartościach referencyjnych do 14). Dostałam skierowanie do reumatologa. RTG dłoni b/z, wyniki pozostałe tzn mocz, morfologia, mocznik, kreatynina, transaminazy, crp w normie dodatkowo fibrynogen, czas protrombinowy, aptt , C3, C4, CCP robione 2x w normie. Sama zrobiła sobie 3 miesiące temu p/ciała ana. Wynik wyszedł ujemny. Dodatkowo usg serca wynik nic nowego co mam stwierdzone kilka lat temu tzn wiotką zastawke. Miałam robioną kapilaroskopię. Zawsze miałam problem z dłońmi i stop - zimne. Wynik kapilaroskopii odpowiada : objaw Reayno. Lekarz powiedział że najprawdopodobniej to będzie tylko to. Dał jednak skierowanie na ana, rf i ccp (wcześniej wszystko robiłam sama bez skierowania). Wynik ccp - ponownie ujemny, rf dodatni, nie wiem tylko dokładnie jaki jest wynik, czekam teraz na ana. Powiedzcie proszę czy te zimne dłoni i objaw reayno może dawać takie dolegliwości i dodatnie rf? Czy jeżeli robiłam 3 mce temu ana i był ujemny to teraz może sie cos zmienic? czy przy dodatnim rf jest szansa ze ana będzie dalej ujeme. Dziekuje z odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
hatifnat Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Dodatni RF to wynik grubo powyżej referencyjnej wartości - czyli wiele powyżej 14. RF raczej ma wskazywać na RZS a nie na Raynauda, ale to badanie jest nieswoiste. Kilka % ludzi je ma po prostu dodatnie.
Co do ANA - przeciwciała pojawiają się i znikają. Jak są - nie muszą świadczyć o patologii. Zależy od tego jakie są, w jakim mianie i czy są objawy wskazujące na chorobe tkanki łącznej.
Poczekaj na wynik i interpretację lekarza.
O innych badanich podajesz, że są ujemne - nic tylko się cieszyć _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
|
Pluskotka Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 5:29 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Sro Lis 20, 2013 4:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
krysia40 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:01 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie RF świadczy raczej o RZS ale (tak przynajmniej wyczytałam w necie)bardziej dokładnym i z większym prawdopodobieństwem wskazującym na RZS jet nadanie a-CCP. U mnie wykonane 2 x dało wynik ujemny. Więc tak sobie mysle, że to raczej nie rzs. Nie pisałam jeszcze o OB które tez miałam wykonane kilkakrotnie i było od 5 do 12 max.
Zapomniałam dodać że z uwagi na ból między łopatkami a raczej tak bardziej po lewej stronie i ból okolicy mostka wykonany miałam rezonans magnetyczny kręgosłupa szyjnego i piersiowego . Poza trzema drobnymi wypuklinami - bez zmian. Wiem,że to powinno cieszyć mimo tego strasznie się denerwuję. Mam jeszcze jedno pytanie na wyniku ana było napisane "ujemne". Tak jak czytam to osoby piszące piszą o mianach np 1:160, 1:380 itd. Czy "ujemny" oznacza ze nie ma p/ciał? a stosunek 1 do.... oznacza że są tylko na poziomie normy? |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:16 pm Temat postu: |
|
|
krysia40 napisał: |
Mam jeszcze jedno pytanie na wyniku ana było napisane "ujemne". Tak jak czytam to osoby piszące piszą o mianach np 1:160, 1:380 itd. Czy "ujemny" oznacza ze nie ma p/ciał? a stosunek 1 do.... oznacza że są tylko na poziomie normy? |
Cytat: |
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba.
* Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny.
* różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni.
|
dodam jeszcze ze u częsci zdrowych ludzi mogą występowac dodatnie ANA
jesli będa dodatnie powinnas zrobic cały panel przeciwciał
o przeciwciałach znajdziesz informacje tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
na koncu witam cię na forum _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
krysia40 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:25 pm Temat postu: |
|
|
"Negatywny wynik ANA Jest silnym dowodem przeciwko toczniowi jako przyczynie choroby" I właśnie o to chodzi. Jeżeli raz miałam juz badanie wykonane i wyszło ujemnie to jaka jest szansa ze kolejne po trzezch miesiącach też będzie ujemne. Bardzo bym chciała żeby tak było. Jutro będę znała wynik (po 2 tygodniach)
I czy jak RF wyszedł dodatni to ANA też muszą być dodatnie? Czy to zawsze idzie w parze?
Przepraszam, że tak zanudzam tymi pytaniami ale strasznie się denerwuję... melisa,melisa, melisa to ostatnio mój napój, tym sie nawadniam. |
|
Powrót do góry |
|
|
kina Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Mi dodatnie ANA wyszły dopiero po 2 latach od pierwszych objawów. Wcześniej kilka razy robiłam i były ujemne.
RF nie ma nic wspólnego z ANA-więc jak jest + to ANA mogą być - |
|
Powrót do góry |
|
|
alawa Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
|
krysia40 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, czyli jak są dolegliwości a wynik ana będzie ujemny to trzeba kontrolować Jutro z pewnością dam znać jak wynik wyszedł.
To co mnie jakoś jeszcze buduje to, to że wszystkie inne wyniki są w normie i poza tym RF i marznącymi dłońmi oraz delikatnymi bólami,okresowo czuję się dobrze.
Czy są może jeszcze jakieś badania które warto zrobić aby rozjaśnić sytuacje. Pytam tak bo bardzo się przejmuje i zanim lekarz zleci badanie wolę sam zapłacić i coś wiedzieć. Do reumatologa dostałam sie tylko dlatego że mam koleżankę która takiego lekarza zna. Państwowo miejsca na ten rok już nie ma a na kolejny będą rejestrować w czerwcu.
Raz jeszcze dziekuję i jutro dam znać jak wynik.
Pozdrawiamgorąco |
|
Powrót do góry |
|
|
krysia40 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:45 pm Temat postu: |
|
|
oczywiście OKRESOWE są bóle a ogólnie czuje sie dobrze |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Krysiu, witaj na forum _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 8:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj Krysiu! dużo zdrówka życzę. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj Krysiu _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
angela Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:25 pm Temat postu: |
|
|
krysia40
Witaj _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
|
DanuśkaP Junior
|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 9:42 am Temat postu: |
|
|
Witaj
U mnie z ANA jest jak z loterią potrafią pojawiać się i znikać tzn. raz mam na miesiąc wynik+, a w następnym wynik -. Za to ASMA mam zawsze na +. Co do rf, to z moich doświadczeń wynika,że nie musi mieć wpływu na ANA. Ja rf miałam 68 na skale do 8. Jka miałam rf w miarę w normie to miałam ANA na +. Co do zespołu Raynod (nigdy nie wiem jak się to pisze) to ja mam z tym znaczny problem i nie wiem jak ludzie z tym spokojnie żyją. W domu noszę podwójne rękawice i podwójne skarpety. Nie muszę wsadzać ręki do lodówki, aby palec sztywniał i bielał. Ostatnio nawet paznokcie zaczynały mi sinieć i bałam się,że martwieje mi palec, bo nie potrafiłam go ogrzać, ale podobno trzeba nauczyć się z tym żyć, bo nic na to nie pomoże. Mi akurat jest z tym ciężko. Morduję się z tym od 2 lat i tak mi już raczej zostanie, ale zawsze sobie powtarzam - nic to i uśmiecham się do siebie! |
|
Powrót do góry |
|
|
|