|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Itunia Master butterfly
Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Oooooooooo matko... Jak ja dawno nie jadłam omletu... Ale mam ochotę na omlet na ostro |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 11:04 am Temat postu: |
|
|
ja robiłam ostatnio rybę w cieście francuskim
polecam
pysznie i elegancko _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 1:41 pm Temat postu: |
|
|
OMLET PACHNĄCY ZIOŁAMI
na dwie porcje:
-6 jajek
-po łyżce posiekanego estragonu, natki pietruszki, szczypiorku i bazylii-suszonej
-2 łyżki masła
-sól, pieprz
Jajka wbić do miski, rozmącić dokładnie trzepaczką lub mikserem na jednolitą puszystą masę. Następnie wymieszać ją z połową ziół oraz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, posypać resztą ziół i smażyć na małym ogniu, aż spód się zetnie. Ostrożnie przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć, aż się zrumieni. Przekroić na pól i przełożyć na talerze. Podawać z zielona sałatą.
OMLET Z WŁOSKIM AROMATEM
na 4 porcje:
-50 dag pomidorów
-4 łyżki oliwy
-6 jajek
-2 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
-sól pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić na niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzać połowę oliwy. Włożyć pomidory, przyprawić solą i dusić ok 5 minut. Następnie zdjąć je z patelni, ostudzić. Jajka rozbić, rozmącić, wymieszać z pomidorami, bazylią i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę wlać na resztę rozgrzanej oliwy i smażyć, aż się spód zetnie. Ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż się zrumieni.
SMACZNEGO _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Przepis na wege pasztet autorstwa młodej mamy z zaprzyjaźnionego forum , która najprawdopodobniej w niedalekiej przyszłości opublikuje swoje kulinarne pomysły...
Dziś (na drugi dzień) smakował mi jeszcze bardziej
Pasztet z pestek dyni
1 duży, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler
5 kromek żytniego chleba na zakwasie
sól
pieprz ziołowy
olej
Ugotować selera, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak. _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 7:38 am Temat postu: |
|
|
dzięki , tak reklamowałaś dietę wegetariańską że muszę spróbować _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 9:55 am Temat postu: |
|
|
tym bardziej ,że idzie lato i warto jadać coś lżejszego...
Przepis można modyfikować dodając inne warzywa- kolejny będzie w pikantnej wersji _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 11:07 am Temat postu: |
|
|
Jagulo podrzuć jakiś kolejny przepisik , nie jem mięsa od 4 miesięcy
już mi nie smakuje _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 3:53 pm Temat postu: |
|
|
W sumie zaczynamy sezon odpowiedni na eksperymenty warzywno- owocowe
Osobiście dziś testuję kotleciki z niegotowanej ciecierzycy
Ok.200gramów ciecierzycy (moczymy ja poprzedniego wieczora)
kilka ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
Miksujemy (blendujemy) razem , doprawiamy solą , pieprzem i cynamonem.
Smażymy na złocisty kolor.
Serwujemy z surówkami (ja zjadłam z młodą kapustą duszoną z koprem i było pyyyyychaaaa!)
A ponieważ jestem wielkim fanem ciecierzycy polecam również
Młody szpinak z cieciorką
Szpinak delikatnie podsmażamy na sklarowanym maśle z czosnkiem (uważając aby ten się nie przypalił) i na sam koniec wrzucamy ugotowana ciecierzyce...można również pod sam koniec dodać kilka pomidorków...
Proste i rewelacyjne... _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 11:09 am Temat postu: |
|
|
to ty jesteś rewelacyjna i wprost niezastąpiona
ciekawe co moi panowie na rewolucję w kuchni _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Proponuje aksamitną rewolucję w tym wypadku "co nagle to po diable"
Teraz podczas upałów warzywa będą najlepiej smakować... _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 8:01 pm Temat postu: |
|
|
KOTLETY RYŻOWE ZE SZPINAKIEM
Składniki:
dla 2-4 osób
25 dag ryżu
2 jajka
7 dag bryndzy (zamiast bryndzy można dać serek topiony lub pleśniowy, czy kto jaki tam lubi)
20 dag szpinaku mrożonego
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
2 łyżki bazylii (świeżej bądź suszonej)
sól, pieprz
chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Osączyć. Schłodzony przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, tartą bułką, rozkruszoną bryndzą, bazylią. Doprawić pieprzem oraz chili. Odstawić na 20 minut. Szpinak rozmrozić na patelni. Chwilę dusić szpinak na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać. Formować kotlety. Można je obtoczyć w tartej bułce lub bezpośrednio kłaść na gorący tłuszcz. Podawać z pomidorami z solą, pieprzem i szczypiorkiem. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Od razu mówię, że nie jest to mój autorski przepis (podpatrzony w TV ), ale sprawdzony i wszystkim bardzo smakował taki deserek, więc:
Polewa do lodów:
-200 ml mleka skondensowanego słodzonego
-100 g czekolady gorzkiej
-100 g masła orzechowego
Wszystko rozpuścić i połączyć w rondelku na małym ogniu. Podawać na ciepło z lodami (smaki wg upodobań, ale najlepiej wychodzi z waniliowymi i czekoladowymi), można jeszcze posypać deser posiekanymi solonymi fistaszkami.
Jak to powiedział mój tatuś: 'bajer' |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 4903 Skąd: kraków
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 11:51 am Temat postu: |
|
|
Ita ten link z przepisami jest eksta jakbys cos podobnego znalazła to wklej ..dzieki _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 12:57 pm Temat postu: |
|
|
www.kuchnia.tv
już go podawałam, ale powtórzę duży wybór przepisów _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|