Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania inaczej.......
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Pią Maj 09, 2008 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oooooooooo matko... Jak ja dawno nie jadłam omletu... Ale mam ochotę na omlet na ostro Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robiłam ostatnio rybę w cieście francuskim
polecam
pysznie i elegancko
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Maj 19, 2008 1:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OMLET PACHNĄCY ZIOŁAMI
na dwie porcje:
-6 jajek
-po łyżce posiekanego estragonu, natki pietruszki, szczypiorku i bazylii-suszonej
-2 łyżki masła
-sól, pieprz

Jajka wbić do miski, rozmącić dokładnie trzepaczką lub mikserem na jednolitą puszystą masę. Następnie wymieszać ją z połową ziół oraz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, posypać resztą ziół i smażyć na małym ogniu, aż spód się zetnie. Ostrożnie przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć, aż się zrumieni. Przekroić na pól i przełożyć na talerze. Podawać z zielona sałatą.

OMLET Z WŁOSKIM AROMATEM
na 4 porcje:
-50 dag pomidorów
-4 łyżki oliwy
-6 jajek
-2 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
-sól pieprz

Pomidory sparzyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić na niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzać połowę oliwy. Włożyć pomidory, przyprawić solą i dusić ok 5 minut. Następnie zdjąć je z patelni, ostudzić. Jajka rozbić, rozmącić, wymieszać z pomidorami, bazylią i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę wlać na resztę rozgrzanej oliwy i smażyć, aż się spód zetnie. Ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż się zrumieni.

SMACZNEGO Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jagula
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 2287

PostWysłany: Wto Maj 20, 2008 2:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis na wege pasztet autorstwa młodej mamy z zaprzyjaźnionego forum , która najprawdopodobniej w niedalekiej przyszłości opublikuje swoje kulinarne pomysły...
Dziś (na drugi dzień) smakował mi jeszcze bardziej Smile

Pasztet z pestek dyni

1 duży, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler
5 kromek żytniego chleba na zakwasie
sól
pieprz ziołowy
olej

Ugotować selera, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.
_________________
Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sro Maj 21, 2008 7:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki , tak reklamowałaś dietę wegetariańską że muszę spróbować
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
jagula
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 2287

PostWysłany: Sro Maj 21, 2008 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tym bardziej ,że idzie lato i warto jadać coś lżejszego...
Przepis można modyfikować dodając inne warzywa- kolejny będzie w pikantnej wersji Very Happy
_________________
Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jagulo podrzuć jakiś kolejny przepisik , nie jem mięsa od 4 miesięcy
już mi nie smakuje
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
jagula
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 2287

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie zaczynamy sezon odpowiedni na eksperymenty warzywno- owocowe Laughing

Osobiście dziś testuję kotleciki z niegotowanej ciecierzycy

Ok.200gramów ciecierzycy (moczymy ja poprzedniego wieczora)
kilka ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
Miksujemy (blendujemy) razem , doprawiamy solą , pieprzem i cynamonem.
Smażymy na złocisty kolor.
Serwujemy z surówkami (ja zjadłam z młodą kapustą duszoną z koprem i było pyyyyychaaaa!)

A ponieważ jestem wielkim fanem ciecierzycy polecam również

Młody szpinak z cieciorką
Szpinak delikatnie podsmażamy na sklarowanym maśle z czosnkiem (uważając aby ten się nie przypalił) i na sam koniec wrzucamy ugotowana ciecierzyce...można również pod sam koniec dodać kilka pomidorków...
Proste i rewelacyjne...
_________________
Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ty jesteś rewelacyjna i wprost niezastąpiona
ciekawe co moi panowie na rewolucję w kuchni Question Wink
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
jagula
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 2287

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje aksamitną rewolucję Wink Wink w tym wypadku "co nagle to po diable" Very Happy
Teraz podczas upałów warzywa będą najlepiej smakować...
_________________
Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOTLETY RYŻOWE ZE SZPINAKIEM
Składniki:
dla 2-4 osób

25 dag ryżu
2 jajka
7 dag bryndzy (zamiast bryndzy można dać serek topiony lub pleśniowy, czy kto jaki tam lubi)
20 dag szpinaku mrożonego
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
2 łyżki bazylii (świeżej bądź suszonej)
sól, pieprz
chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Osączyć. Schłodzony przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, tartą bułką, rozkruszoną bryndzą, bazylią. Doprawić pieprzem oraz chili. Odstawić na 20 minut. Szpinak rozmrozić na patelni. Chwilę dusić szpinak na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać. Formować kotlety. Można je obtoczyć w tartej bułce lub bezpośrednio kłaść na gorący tłuszcz. Podawać z pomidorami z solą, pieprzem i szczypiorkiem.
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Wto Lip 08, 2008 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam tę stronę - dużo prostych i fajnych przepisów. Najlepsze są naleśniki w stylu węgierskim Very Happy

http://www.restaurants.pl/przepisy.htm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od razu mówię, że nie jest to mój autorski przepis (podpatrzony w TV Embarassed Wink ), ale sprawdzony i wszystkim bardzo smakował taki deserek, więc:

Polewa do lodów:

-200 ml mleka skondensowanego słodzonego
-100 g czekolady gorzkiej
-100 g masła orzechowego

Wszystko rozpuścić i połączyć w rondelku na małym ogniu. Podawać na ciepło z lodami (smaki wg upodobań, ale najlepiej wychodzi z waniliowymi i czekoladowymi), można jeszcze posypać deser posiekanymi solonymi fistaszkami.

Jak to powiedział mój tatuś: 'bajer' Very Happy Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 4903
Skąd: kraków

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ita ten link z przepisami jest eksta jakbys cos podobnego znalazła to wklej ..dzieki Smile Slonko
_________________
cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 12:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

www.kuchnia.tv

już go podawałam, ale powtórzę Very Happy duży wybór przepisów
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 11 z 19

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group