|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 12:37 pm Temat postu: |
|
|
PASTA JAJECZNA
to bardzo smaczne i zdrowe, mieszać można wszystko, co lubimy, na co mamy ochotę; można robić z całych jajek albo z samych żółtek
majonez można pomieszać z jogurtem (grecki najlepszy); a z resztą majonezu daje się niewiele
przepyszne są z rybami:
-jajka/żółtka ugotowane
-wędzona rybka-makrela, łosoś; czy rybki z puszki-tuńczyk
-pietruszka
-sól i pieprz do smaku
-majonez jogurt
przekręcamy przez maszynkę, czy siekamy drobno, mieszamy i pychotka
z szynką i serem żółtym
-kilka plasterków sera żółtego i szynki
-szczypiorek pietruszka
-jajka/żółtka ugotowane
-sól i pieprz do smaku
-majonez/jogurt
kroimy drobno, mieszamy i wcinamy
z grzybami
-grzybki-najlepsze prawdziwki i reszta leśnych
-pietruszka
-jajka/żółtka ugotowane
-sól pieprz do smaku
-majonez/jogurt
grzybki gotujemy (czy to będą suszone czy świeże-przy suszonych trzeba pierw namoczyć); potem mielimy; resztę też siekamy, mieszamy i gotowe
ja ostatnio zajadam się z łososiem norweskim _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Po tym swiatecznym jedzonku zachcialo mi sie czegos innego co polecam szczegolnie tym co lubia por
Bigos z porow
3 pory
pol kilo dowolnej kielbasy
puszka fasolki szparagowej
sol pieprz wegeta wedle uznania
1 rosolek drobiowy, pol szkl wody
ok.pol szkl. keczupu ostrego
jasna czesc pora kroimy w krazki,w rondelku polac troche oleju,poddusic troche por,dolac pol szkl.wody z rosolkiem,dusic z 10 min,nastepnie dodac podsmazona kielbase pokrojana ,lub mozna bezposrednio do pora dodac ,i dusic jeszcze troche az por bedzie miekki, wrzucic fasolke wraz z zalewa doprawic do smaku,i dodac keczup ostry ok. pol szkl,lub wiecej i jeszcze z 5 min dusimy-i smacznego
ja osobiscie uwielbiam ten bigosik _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 5:28 pm Temat postu: |
|
|
hmmm o tym pierwsze słyszę, ale u mnie lubią por, więc jak tylko się pojawi jakiś taki bardziej naturalny, to zrobię
i zachciało mi się też sałatki jajeczno-porowej _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Kinga napewno Ci zasmakuje i szybko sie robi
a wszelkie salatki z porem tez lubie
kapustka pekinska, por, marchewka, jabluszko,ogorek troche oleju troche octu,lub kwasku troche cukru ,soli pieprzu i pychota nieraz na szybko zrobie ,i wczesniej zeby postala to co przechodze to jem i maz tez _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
kicia73 Master butterfly
Dołączył: 17 Lut 2006 Posty: 1519 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 3:59 pm Temat postu: |
|
|
Teresko i u mnie wszyscy pora uwielbiają ,tylko do tej pory jedliśmy tylko surówkę super przepisik ,już go sobie spisałam i na pewno zrobię ...tylko mam pytanko ,bo moja wątróbka nie lubi coś ketchupu a już szczególnie ostrego...i zastanawiałam się czy można by użyć ewentualnie koncentratu pomidorowego _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:58 am Temat postu: |
|
|
z pewnością tak, bo to i to są pomidorki-przecier jest bardziej naturalny
trzeba będzie doprawić, bo wiadomo jak smakuje przecier _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak oczywiscie ze mozna koncentrat,lub lagodny keczup _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
kicia73 Master butterfly
Dołączył: 17 Lut 2006 Posty: 1519 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 7:40 pm Temat postu: |
|
|
dzięki tak myślałam ,ale zawsze lepiej się upewnić _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4372
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Zupa mandarynkowa z kurczakiem i curry.
Składniki :
- pierś z kurczaka
- 2 puszki mandarynek
- peczek szczypiorku
- curry, sol ,pieprz
- smietana
Pierś z kurczaka kroimy w kostke i gotujemy. Gdy sie ugotuje dodajemy rozdrobnione mandarynki. Nastepnie przyprawiamy dwiema lyzkami curry. Dodajemy smietane i doprawiamy sola i pieprzem. Ja dodalam jeszcze troche chilly Do gotowej zupy wrzucamy posiekany szczypiorek. Podawac z pieczywem .
Pycha _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Karii-jestes pewna,że 2 łyżki curry Kurcze,bo to dużo,a i przyprawa b.specyficzna _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4372
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Tak było w przepisie i tyle dalismy Tylko takie plasciutkie te lyzki Moim zdaniem wyszlo ok _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 3:38 pm Temat postu: |
|
|
mm Karii mosze wyprobowac twoj przepis _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Myślałam,ze mój mąż się skrzywi na tego typu eksperyment,a proszę-właśnie ta ilość curry i chili go przekonują-po weekendzie wypada wypróbować _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 10:35 am Temat postu: |
|
|
Po dzisiejszych zakupach paprykowo- pomidorowych zachęcam
do pogotowania w plenerze
Babie lato temu sprzyja a gorąca kolorowa potrawa w mglisty dzień nastraja optymistycznie
Bogracz Gulasz ( bogrács gulyás) to na Węgrzech bardzo popularna potrawa. Można ją znaleźć w menu wielu restauracji, chętnie jest także robiona domowym, a właściwie ogródkowym sposobem. Na początek, jednak, kilka uwag kulinarno-językowych.
Samo słowo bogracz (bogrács) znaczy po węgiersku kociołek, a więc bogracz gulasz to gulasz z kociołka i żaden inny, a właściwie odpowiedniejszą nazwą byłaby zupa gulaszowa. To co w Polsce nazywane jest gulaszem bardziej przypomina węgierska potrawa o nazwie : Pörkölt
Sposobów wykonania bogracza wydaje się być tyle co przyrządzających go Węgrów a może i więcej.
Wersja podstawowa
Proporcje dla 4 osób:
• 0,5 kg wołowiny gulaszowej,
• 0,5 kg ziemniaków,
• 2 pomidory,
• 2 duże cebule,
• jedna zielona i jednej czerwona papryka,
• 8 dag smalcu,
• jedno jajko,
• ząbek czosnku,
• pół łyżeczki kminku,
• ok. 24 dag (1½ szklanki) mąki,
• sól i sproszkowana papryka.
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym smalcu trzeba podsmażyć pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę, posypane sproszkowaną papryką i wymieszane. Następnie dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek, dodać niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny). Po tym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz pokrojone w paski papryki, dolać jeszcze nieco wody i dusić (kilkanaście minut), aż ziemniaki zmiękną. Na koniec do zupy dodawać kawałki ciasta zagniecione z jajka, soli i mąki i uformowane w palcach w nieduże kluseczki ("czipetki" z węg. csipetke; można też nie zagniatać ciasta, tylko zrobić lane kluski, bądź wrzucić zacierki); bogracz jest gotowy do spożycia, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.
Przepis na bogracz młodzieżowy ( z kiełbasą)
• pół kostki smalcu
• trzy duże cebule
• ostra paprykowa węgierska kiełbasa (może być niestety problem ze zdobyciem)
• boczek (chyba niekonieczny)
• biała łagodna papryka
• pomidory
• ziemniaki
• ostra papryka w proszku
• sól, pieprz.
Kociołek wieszamy nad rozpalonym ogniskiem i wrzucamy do niego smalec. Gdy się roztopi i rozgrzeje dorzucamy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy od czasu do czasu, gdy cebula się lekko zazłoci wrzucamy ziemniaki pocięte w kostkę i dolewamy trochę wody aby ziemniaki miały się w czym gotować. Teraz dobrze jest przykryć kociołek i poczekać aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Gdy to nastąpi dorzucamy kiełbasę w plasterkach i boczek. Następnie, nie nerwowo, mieszając od czasu do czasu, dorzucamy świeżą, grubo pociętą paprykę, a pod koniec pomidory. Po dorzuceniu pomidorów wszystko doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie a całość smakować nam będzie. Gdy gotowe, podajemy z chlebem i dodatkową porcją ostrej papryki żeby każdy indywidualnie mógł sobie doprawić.
Przepis na bogracz z warzywami
Składniki jak poprzednio, lecz zamiast kiełbasy gulaszowe mięso wieprzowe i wołowe oraz marchewka, pieczarki, kukurydza z puszki
Wykonanie bardzo podobne do poprzedniego lecz mięso wrzucamy przed ziemniakami na rozgrzany tłuszcz i mocno podsmażamy. Następnie dolewamy wody aby mięso się podgotowało, dodajemy marchew a reszta już tak samo jak poprzednio. Należy jedynie uważać aby mięso było na tyle miękkie gdy dodajemy ziemniaki aby dogotowało się a ziemniaki się nie rozgotowały. Jeśli boimy się, że nie będziemy mieli odpowiedniego wyczucia, mięso można podgotować wcześniej w oddzielnym garnku i bogracz wykonać jak ten z kiełbasą.
Acha, i można jeszcze dostać węgierski kociołek do bogacza . Cała atrakcja oczywiście jeżeli jest ze stojakiem stawianym nad paleniskiem bądź na stole.
Polecam takie kociołki, obok grilla mogą dać wielką frajdę na wyjazdowych albo domowych (jak ktoś dom z ogródkiem posiada) i ogniskowych przyjęciach.
P.S.
tak jest to już zredagowane , prowadzę z gimnazjalistami kącik w jednej z gazetek i czasem im coś podrzucam nowego lub innego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 6571 Skąd: Opolskie
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 7:02 am Temat postu: |
|
|
Sandacz po otmuchowsku..
1 cebula 2 pory 2 marchewki 1 pietruszka i seler.Olej przyprawy
filety sandacza
cebule i porę kroimy dusimy w rondelku na oleju warzywa trzemy na tarce z gruymi oczkami dodajemy do duszonej cebuli i pora i dalej dusimy tak z 10 minut az jarzyny beda miekkie potem dodajemy fileta z sandacza i dusimy całośc z 10 minut aż sandacz będzie miękki przyprawiamy solą pieprzem i wegetą .lekko magi mozna dodac.
niektórzy dodają tez smietanę ja osobiście nie lubię ..
Smacznego! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|