Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sałatki i inne przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Lip 26, 2012 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Allah Allah Allah
dziękuję Very Happy
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Pią Sie 10, 2012 4:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sos paprykowo- pomidorowy

3 kg papryki czerwonej
20 dkg papryczek chili
3 głowki czosnku
3 koncentraty pomidorowe
cukier 1 szklanka
1/2 szklanki octu
sol pieprz i papryka słodka

papryki oczyścić z pestek zmielić, czosnek zmielić lub przecisnąc przez praskę ,dodać pozostałe składniki , wymieszać , włozyć do garnka i gotować do 10 minut
gorące wkładac do słoików , można zagotowac ale nie trzeba
pyszny dodatek do pizzy , do wędlin , jako sos do makaronow, wtedy dodajemy tylko pomidory z puszki , lub kartonu
, moi chłopcy wyjadają go łzyką
jest bardzo pikantny
zeby był łagodnieszy mozna zmiejszyc ilośc papryczek chili. do 15 dkg i zmiejszyc ilośc czosnku
polecam

wychodzi z tej proporcji jakies 12 do 15 słoiczków po dżemie
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pon Sie 20, 2012 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka brokułowa z jajkiem
(przepis braci Kuroniów)

• 1 duży brokuł (500g)
• 4 jajka
• 2 pomidory
• Szczypior
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• Sól, pieprz

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale żeby nie był ciapowaty, ma być lekko miękki i jędrny). Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i dodać posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, można dodać nieco cukru. Do salaterki nałożyć brokuły, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki. Całość polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Składniki
-3 kg ogórków

ZALEWA :
-1 szklanka octu 10%
-1,5 szklanki cukru (może być więcej według uznania)
-3 łyżki soli
-5 łyżek musztardy
- pieprz, ziele angielskie, gorczyca
- 1 litr wody

Zagotować 1l wody. Dodać ocet, sól, cukier.Wystudzić i dopiero dodać musztardę (ja daję sarepską). Ogórki obieram i kroję w ćwiartki. Poukładać pionowo ogórki w słoiczkach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarna pieprzu i ziela i 5 ziarenek gorczycy. Zalać zalewą i pasteryzować ok 12 min.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super Smile dziękuję Smile
chyba w tygodniu się skuszę
czy ogórki trzeba koniecznie obierać?

a jak znajdę, to podrzucę super przepis na ogórki w zalewie curry Smile pyszne Slina
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niektórzy nie obierają, ale mi bardziej smakują obrane Smile
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ala sałatka Wink
solone matjasy, ogórki kiszone, cebulka, papryki



składniki:
ok 8 płatów solonych matjasów
3 nieduże papryki (żółta, czerwona, zielona)
ok 7 niedużych ogórków kiszonych
2 małe cebulki (lub jedna większa)
olej (tyle ile zapełni się w naczyniu)
słodka mielona papryka (pół czubetej łyżeczki na szklankę oleju)

mniej więcej tak aby były równe proporcje warzyw w stosuku do pokrojonych śledzi ale jak śledzi będzie trochę mniej to nic nie szkodzi (ja zawsze mam mniej)

przygotowanie:
płaty śledzi wrzucić na sitko i odsączyć z nadmiaru zalewy (aby nie ciekły za bardzo ale nie płukać), następnie odsączone pokroić w tzw dzwonki
paprykę pokroić w kostki mniej więcej o rozmiarach 1x1cm (chociaż wg uznania też można). kolorów nie mieszać, odłożyć każdy do miseczki osobno.
ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostę i wrzucić do oddzielnej miseczki
cebulę również obrać z łupiny i pokroić w kostkę, również do osobnej miseczki.

nastpęnie do szklanej przeźroczystej miski (bo tak wygląda bosko) wkładać kolejno niewielką ilość składników
najpierw trochę jednego koloru papryki, na to kolejne, trochę ogórków i cebulki i wyłożyć śledzików trochę,
następnie powtórzyć papryka, ogórki cebulka i sledzie, tak do zapełnienia naczynia

następnie wlać olej do szklanki i wsypać pół czubetej łyżeczki słodkiej papryki i wymieszać do uzyskania jednolitego roztworu (będzie widać mini pływającą paprykę), tym doprawionym olejem zalać nasze pyszności w misce, gdy trzeba to zrobić kolejną szklankę oleju i powtarzać aż całkowicie zaleje się wszystko. miskę przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce ok miesiaca.

Jak ktoś nie ma szklanej przeźroczystej miski, może wykonać to w słoiku, cały efekt w przekładanych warstwach widoczny jest tylko w przeźroczystym naczyniu, ale oczywiście można zrobić to w każdym szklanym, smak się nie zmienia Smile


nakładając na talerzyk starać się jak najmniej nabierać oleju, pomocne są takie łyżki z dziurkami Wink. łakomczuszki pamiętać że oleju nie wylizujemy Wink

smacznego Smile
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 6:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogórki konserwowe

Składniki
• ogórki ilość dowolna

Zalewa
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)

Dodatki
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe

Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, odstawić do wystygnięcia.

Polecam ogóreczki,są chrupiące i bardzo smaczne.
Jeżeli lubimy bardziej słodkie, możemy wsypać 7 czubatych łyżek cukru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 6:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Papryka konserwowa

Składniki
1,5 -2kg papryki oczyszczonej (może być różnokolorowa) pokroić w paski (lub w sposób, który nam odpowiada)
3 cebule pokroić w grubsze piórka
1 duża łyżka soli

zalewa :

4 szklanki wody (1 l)
1 szklanka octu 10% ( można zmniejszyć ilość)
20 dkg cukru
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 goździki
Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na 2 godz. po czym odsączyć.
Zagotować zalewę z cebulą.Paprykę i cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą, dać po 1 łyżce oliwy na wierzch i pasteryzowac ok. 8-10 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OGÓRKI W CHILLI

SKŁADNIKI:
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 główki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 1 torebka chilli (ostrej papryki)
- 1,5 szklanki octu
- 0,5 kg cukru

Ogórki pokroić w ćwiartki (bez obierania). Dodać czosnek, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 5 godzin.
Zagotować zalewę - 1,5 szklanki octu, 0,5 kg cukru. Po wystudzeniu dodać do ogórków i zostawić na 12 godzin.
Po 12 godz. podgrzewamy lekko olej i wsypujemy do niego paprykę. Po wystudzeniu dodajemy do ogórków i dobrze mieszamy. Układamy do słoików i pasteryzujemy 5 min.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OGÓRKI CURRY

-2 do 2,5 kg ogórków
- liście i gałązki selera
- 0,75 cebuli
- gorczyca

ZALEWA:
- 1 l wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 przyprawa curry

Ogórki bez obierania kroimy w ósemki, układając do słoików przekładamy krążkami cebuli i kawałkami selera. Wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. Zalewę zagotować i zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować ok. 3 min.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 1600
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli mowa o ogórkach bardzo lubię i polecam:
Ogórki w zalewie z kalafiorem

małe ogóreczki(5cm)
małe różyczki kalafiora(surowego)
czosnek
marchew w krążkach
cebula w pół księzyce
koper
gorczyca
układać warstwowo w słoiczkach
Zalewa:
1l wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
można zamiast kalafiora dodać czerwoną paprykę. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Sie 24, 2013 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka z mieszanką sałat i mozzarellą, z orzechami włoskimi

Składniki:

Opakowanie mieszanki sałat z rukolą
Małe kuleczki mozzarelli
Garść orzechów włoskich
Łyżka majonezu
Łyżeczka miodu
Łyżeczka musztardy

Sałatę wykładamy w naczynie, wrzucamy na wierzch pokrojone na pół kuleczki mozzarelli, oraz uprażone na suchej patelni orzechy włoskie.

Przygotowujemy sos z majonezu, miodu i musztardy, dobrze wymieszanym sosem polewamy sałatkę i gotowe.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Mar 17, 2014 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poczyniłam na imprezę dwie sałatki, wyszły super, więc się dzielę pomysłem twórczym Very Happy

nr 1

- opakowanie roszponki
- pomarańcza
- ciemne winogrona (ilość dowolna)
- opakowanie serka typu feta
- pół zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
- pieprz biały

Roszponkę umyć, osuszyć i oderwać korzonki.
Pomarańczę pokroić na małe kawałki.
Winogrona umyć i pokroić na 4 kawałki każde (usunąć pestkę).
Serek feta rozkruszyć.
Ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Wszystko zmieszać, dolać troszkę oliwy (ile kto lubi), dopieprzyć do smaku.
Połączenie smaków słodki i słony, plus świeżość ogórka - rewelacja i furora wieczoru.

nr 2

- 200 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- opakowanie mrożonego brokuła/ jeden świeży
- kawałek sera żółtego
- ananas (miałam z puszki)
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- sól morka
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie

Ryż ugotować na sypko ( u mnie to był jakieś 30-40 minut). Odsączyć i ostudzić.
Brokuła ugotować na parze, tak by go nie rozgotować. Musi być jędrny Smile Potem podzielić go na małe kawałki.
Ananasy odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Paprykę umyć i pokroić na drobną kostkę.
Ser żółty pokroić bardzo drobno.

Wszystko zmieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ciut oliwy i jogurtu greckiego.

Smacznego Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Wto Kwi 22, 2014 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zrobiłam sałatkę w/g Kingi Wink ze strony poprzedniej( tą z mandarynkami ) i mogę ja reklamowac Wink wszystkim smakowała
dzięki
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group