Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nalewka
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margaret- robiłam podobna nalewkę, tyle,ze zamiast pomarańczy - była cała cytryna, też ponadziewana ziarenkami kawy! A spirytus pół na pół z woda, więc troszke słabsza.
Pychota!
teraz spróbuję z Twojego przepisu, na chlodne, długie wieczory /we dwoje Wink / jak znalazłSmileSmile
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciąg dalszy kawowych impresji -tym razem kakao dla dorosłych Wink

ŁZY MULATKI

*10dag dobrego,holenderskiego kakao(niesłodzonego oczywiście)<
*1 łyzeczka świeżo zmielonej kawy,
*1/3 laski wanilii,
*3-4 migdały-mogą być gorzkie,
*3/4 l.spirytusu ratyfikowanego 95%,
*75dag cukru,
*1/2 l wody żródlanej,

Wanilie i migdały drobno posiekać(lub utrzec w możdzierzu),przełożyć do wyparzonego słoja lub gąsiorka-dodać kakao i kawę,po czym zalać wszystko spirytusem,szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień,codziennie potzrąsając naczyniem.Po tym czasie przefiltrować płyn,a pozostały osad zalać niewielką ilością wody,dobzre wymieszać i pozostawić na 30 min.,a następnie gdy osad ponownie osiądzie na dnie-pzrefiltrować i dodac do uprzednio przefiltrowanego ekstraktu.Resztę wody zagotowac z cukrem,wymieszac z ekstraktem spirytusowym,wstrząsnąć i pozostawić na kolejny tydzień.Przejrzysty płyn znad osadu delikatnie zlać do wyparzonych butelek przez,np.bibułkowy filtr do kawy.
Likier jest gotowy do spożycia juz po miesiącu-najlepiej jednak smakuje po 2 mies.,a po 3 zwyczajnie go nie ma Wink Nie warto go pzrechowywac jednak zbyt długo gdyż wcale nie zyskuje z upływem czasu,a traci walory smakowe...
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ja wrzucę najprostszą wersję kawową i też wcale dobrą - nawet smaczną
Wink
40 ziarenek kawy ,1/2 szklanki cukru zalać wódką 0,5 l.
odstawić - potrząsać co kilka dni, nadaje się do picia po dwóch tygodniach
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Wrz 14, 2011 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

świeża porcja się przyda Wink

Nalewka z dzikiej róży

* 30 dag .owoców dzikej róży;
* 1 szkl.cukru ,
* pigwa,
* kawałek kory cynamonowej ,
* 3/4 litra wódki ,

Dziką różę oczyścić z pestek i włosków,i opłukać na sicie.Usunąć gniazda nasienne z pigwy i pokroić w paski.Owoce zasypać cukrem i odstawić na dobę ,po czym dodać cynamon i zalać wódką .Odstawić na 4 tygodnie.Po tym czasie płyn przefiltrować(można użyć gazy lub filtru do kawy ) i zlać do butelek .Nalewka jest gotowa po 4 miesiącach .

Malinowa (leśne)

* 1 kg.dojrzałych malin ,
* 1 l.wódki,
* 3/4 kg.cukru,
* 1/2 szkl.miodu wielokwiatowego,
* 1/4 l.spirytusu;

Owoce włożyć do słoja(nie myc ich ),zasypać cukrem i odstawić na noc.Następnego dnia dodać wódkę i rozpuszczony miód.Po miesiącu przefiltrować przez gazę płyn ,dodać spirytus i zlać do ciemnych butelek.Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Nalewka z malin ogrodowych nie będzie miała tak intensywnego aromatu i koloru.

Nalewka ze śliwek wędzonych

*20-25 dag.śliwek suszonych ,
* 3/4 l.czystej wódki,

Śliwki bez pestek pokroić w poprzek na paski(bez pestek).W moździerzu roztłuc 4-5 pestek (nie należy ich rozbijać na miazgę!).Owoce,rozłupane pestki i "migdałki " ze środka przełożyć do słoja i zalać wódką.Po 10 dniach przefiltrowany płyn przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na 2-3 mieiące.
Uwaga:na nalewkę wybrać owoce nieprzesuszone,w najlepszym gatunku.

Dobre małżeństwo

* 1L.spirytusu ,
*2 niewielkie jak najmniej dojrzałe pomarańcze,
* 1l.źródlanej wody ,
* 25 dag .suszonych śliwek ( nie wędzonych!);

Przygotować dwa,wyparzone słoje.Do jednego włożyć drobno pokrojone śliwki z 1/10 wszystkich pestek,a do drugiego -pokrojone w plasterki pomarańcze(najlepiej gdyby były zielone Wink ).Zawartość każdego słoja zalać 1/4 l.spirytusu i 1 szklanką wody .Szczelnie zamknąć ,wymieszać i potrząsnąć.Odstawić na 2 tyg.,co 2 dzień potrząsając.Po tym czasie-przefiltrować jeśli płyn nie jest klarowny.Na małym ogniu zagotować reszte wody w rondelku o grubym dnie i dosypać cukier,tale mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić i wymieszać z nalewkami.po czym przelać wszystko do dużego słoja lub gąsiorka,szczelnie zamknąć i odstawic na 3-4 mies.,a najlepiej na pół roku (ale kto by wytrzymał Wink )

Letnia rosa

* 2 gałki muszkatołowe,
* 3 łyzki miodu lipowego lub akacjowego,
* 1 łyżeczka rodzynek sułtańskich ,
* 1/2 l.spirytusu 95%,
* 2 szklanki źródlanej wody ;

Gałkę zetrzeć na tarce,miód rozprowadzić w 2 szklankach wody ,zagotować ,zszumawać i ostudzić.Delikatnie wymieszać ze spirytusem,dodac gałkę i dobrze wstrząnąć.Przelać do słoja lub gąsiorka i odstawić w ciemniejsze miejsce na 4-5 mies.Następnie przefiltrować.Rodzynki odszypułkować umyć i osuszyć.Nalewkę rozlać do butelek ,dodać rodzynki,a następnie zamknąć szczelnie i odstawić na kolejne 6 mies.

Góralska herbatka Mr. Green

* 2 torebki dobrej,czarnej herbaty ,najlepiej Assan,
* 1 szkl.źródlanej wody ,
* 3 łyżki soku malinowego,
*1/2 l.wódki czystej ,
* 1/2 szkl.rumu,
* sok z 1/2 cytryny;

Zagotować wodę i zaparzyć herbatę ,pozostawić na 10 min.,osłodzić ,dodać sok cytrynowy ,malinowy ,wymieszać i ostudzić ,przecedzić i wlać do dużej dobrze wyparzonej butelki.Dodać rum i wódkę ,szczelnie zamknąć,wymieszać i potrząsnąć.Odstawić na 2-3 miesiące.

I jeszcze coś znalazłam Wink

Likier waniliowy -Ostatnia przyjemność Wink

* 2 laski drobno pokrojonej wanilii,
* 1 duży migdał,najlepiej gorzki,
* 1/ szkl.koniaku lub brandy ,
* 1/4 szkl.spirytusu ,
* 1/4 szkl. czystej wódki,
* 50 dag.cukru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* skórka otarta z 1 cytryny,
* 1 szkl.źródlanej wody ;

Wanilię i migdał drobno posiekać i przełożyć do słoja-zalać wódką i spirytusem.Odstawić na 3 tyg.,często wstrząsając.Po tym czasie przefiltrowac płyn .Wodę zagotować w rondelku ,dodać cukier i podgrzewać,stale mieszając,ok.15-20 min.-do powstania gęstego syropu.Dodać sok cytrynowy i ostudzić.Do syropu wlac nalewkę waniliową i koniak.-wymieszać i przelać do butelek .
Po 2 tyg.krem nadaje się do spożycia Smile
Krem można udoskonalic wg własnego uznania-np.dodac kawałek goździka czy cynamonu(lu jedno i drugie).Można dodać nieco więcej migdałów lub kilka kropli esencji migdałowej lub ...kilka kropli olejku różanego albo pomarańczowego .
Sama nazwa ma korzenie w działaniu likieru.Można go pic nawet wtedy,kiedy nogi i "głowa" odmawia posłuszeństwa.Ponoć to eliksir młodości Razz

Polski październik-nalewka wytrawna

* 1l.wódki czystej ,
* 4 goździki,
* 1-2 cm.korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego,
* 1/5 całej lub startej gałki muszkatołowej ,
* 2 ziarna ziela angielskiego ,
* świeża skórka pomarańczowa z 1 owocu,
* 1-2 ziarna pieprzu czarnego lub szczypta mielonego,
* 1/3 laski wanilii lub torebka cukru waniliowego,
* 1-2 łyżki miodu płynnego(wrzosowy lub wielokwiatowy),ewentualnie karmel z 4-5 łyżek cukru;

Jeśli decydujemy się na karmel-przygotować go (w rondelku z grubym dnem -gdy zacznie się rumienić ,dodać kilka łyżek gorącej wody ,by otrzymać brązowy syrop).Wszystkie składniki przełożyć do słoja lub gąsiorka,dodac syrop karmelowy i wódkę.Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.Zlać płyn ,wymyć naczynie i jeszcze raz wlać do słoja .Odstawić na kolejne 2 tygodnie do sklarowania.P tym czasie nalewkę ściagnąć ostrożnie (najlepiej wężykiem) do butelek.
Teoretycznie nalewka nadaje się do spożycia od razu -z czasem zyskuje na aromacie i smaku Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2766
Skąd: Lublin

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2011 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nalewka kukułkowa

0,5 litra wódki
0,5 kg kukułek

wrzucamy cukierki do wódki i codziennie mieszamy-najlepiej przelać wcześniej wódkę do większej butelki bo z tej proporcji prawie litr nalewki wychodzi Smile

jeśli jest za mocna-można przed podaniem dodać mleka-wychodzi coś w stylu Baileysa Wink
_________________
"To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Lis 08, 2011 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Likier kawowy Very Happy

Składniki:

0,5 l spirytusu
100 g naturalnej kawy rozpuszczalnej
0,5 l przegotowanej wody
1 szklanka cukru
3 cukry waniliowe
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego, np. Gostyń

1. Kawę rozpuścić w wodzie, dodać cukier, cukier waniliowy i ostudzić. Potem dodać spirytus i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby.
2. Po tym czasie wlać mleczko skondensowane, wymieszać, znowu odstawić na 2 doby.
3. Po tym czasie jest już dobre do smakowania.
4. Przelać do butelek i odstawić na tak długo, jak się da Wink

Moja siostra stwierdziła, że dla niej ten likier jest za mało słodki. Ale nie sugerowałabym się jej opinią, gdyż dla niej wszystko jest za mało słodkie albo za mało słone Twisted Evil
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1631

PostWysłany: Czw Mar 08, 2012 12:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Likier Malibu

10 dkg wiórek kokosowych
3/4 szklanki spirytusu
(Zalać w słoiku i zakręcić ,pozostawić na 4 dni)

1 puszka mleka skondensowanego słodkie
1 puszka mleka skondensowanego nie słodkie

Po 4 dniach odcedzić wiórki i spirytus.
Spirytus bez wiórek połączyć z mlekiem chwilę mieszając.
Następnie całość przelewamy do butelki którą zamykamy na 7 dni!
Po siedmiu dniach zniknie dla mnie okropny aromat spirytusu
który zamieni się w slodziutki likier Malibu Smile
Aha co robimy z wiórkami no właśnie.. co?
można je zostawić na posypke do ciasta Mr. Green
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Lip 24, 2013 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Likier czekoladowo-kokosowy

Ingrediencje:
– puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 100 g białej czekolady
– 250 ml wódki
– 3 łyżki wiórków kokosowych

Preparacja:
1) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2) Rozpuszczoną czekoladę zestawiamy z ognia i czekamy kilka minut, aż się schłodzi, po czym dodajemy mleko, wiórki i mieszamy. Następnie dodajemy wódkę i znów mieszamy.
3) Likier przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na 2-3 dni, po czym filtrujemy go przez drobne sitko, usuwając wiórki kokosowe.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group