Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 12:30 pm Temat postu: |
|
|
ale warto sie Asiu zabezpieczyc by nie zaszkodzić lepeij dmuchac na zimne niż motylem lub plamami chodzić..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 2:13 pm Temat postu: |
|
|
hehe i Asia znalazła jeszcze jeden o słońcu
w sklepach kosmetycznych też można dostać wysokie faktory, ale tylko z tak zwanymi "filtrami kosmetycznymi"
one chronią tylko przed UVB
a w aptekach są tzw."filtry chemiczne" i chronią dodatkowo przed UVA
uczulenia nie musisz mieć, ale w niektórych przypadkach promieniowanie UV prowadzi do zaostrzenia, także przy lekach nie powinno się przebywać na słońcu
nawet przy stosowaniu preparatów z dziurawcem (np Deprim); z tego co wiem, to przy niektórych antykoncepcyjnych też słoneczko nie jest wskazane
tak jak Kasia pisze, lepiej dmuchać na zimne---ale nie popadać w obłęd kiedyś ktoś napisał (czy to na tym forum, czy jeszcze na starym), że wychodzi tylko jak słońce zajdzie-tak na wszelki wypadek  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia_B Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
kiedyś ktoś napisał (czy to na tym forum, czy jeszcze na starym), że wychodzi tylko jak słońce zajdzie-tak na wszelki wypadek  |
Tylko nie zawsze tak się da. Ja to bym w ogóle musiała nie wychodzić z domu bo jak niby dojeżdżać np. na zajęcia skoro na uczelnie ma się 30 km. jedną stronę.
A co do forum to było już kiedyś jakieś? _________________ Denerwować się to mścić sie na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
malenka Kadet

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 2:00 pm Temat postu: słoneczko ;) |
|
|
Ja w prawdzie nie mam jak narazie zadnego uczulenia na słonce, ale od chwili choroby strasznie sie go boje A i głowa mi pęka, jak tylko troche zaświeci. A co do wakacji ? to rzeczywiscie mamy problem ale przeciez zawsze jest jakies wyjscie mi rodzice zafundowali wycieczke w wakacje do Norwegi i Szwecji. Zobaczymy jak bedzie
Pozdrawiam motylki  _________________ "Czasem czuje sie jak malenka zagubiona dziewczynka wsrod tylu madrych ludzi...
Lecz ciesze sie, bo wiem, że mam się od kogo uczyć." |
|
Powrót do góry |
|
 |
asas Kadet

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 9:51 am Temat postu: |
|
|
Hej!
Mam pytanie. Czy słyszeliście o czymś takim jak solarium z mgiełką? tzn. ponoc jest coś takiego jak solarium tylko leci na ciebie taka brązująca mgiełka. i tam nie ma żadnych promieni uv. czy wie ktoś może jak to się nazywa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 9:56 am Temat postu: |
|
|
tak, to jest opisane w temacie Solarium samoopalacz
niestety na której stronie, to już nie pamiętam
to nie jest solarium, tylko spryskują Ciebie samoopalaczem...dość droga impreza i utrzymuje się bardzo krótko...  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Chowam sie przed słońcem. Przymierzałam ostatnio kapelusze z szerokim rondem w H&M, ale wyglądałam tak tragicznie, że chyba w ogóle zrezygnuję z wychodzenia na dwór. Faktor 30 Sorayi z Rossmana, samoopalacz w kremie itd.
A na deser cola zero.
Po reklamie.
Cześć słońca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tinaa0 Junior

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 9:53 am Temat postu: |
|
|
Witam. Nazywam sie Martyna i mam tocznia do tej pory nie miałam problemów z przebywaniem na słońcu ale lekarze zabrobili. I jakies 2 dni temu była ładna pogoda i w sumie tu bardzo gorąco długo byłam na na słońcu a dzis obudziłam sie z bulem stawów. Głównie nadgarstki i palce mnie bolą praktycznie nic chwyćić nie umiem. Przestraszyłam sie i mam pytanie czy możliwe ze to od słońca sie stało? Nie chce za wcześnie straszyć rodziców ze coś sie dzieje. Więc pomyślałam ze najpierw tu napisze. Moze to tylko taka reakcja na słońce ( tak sie pocieszam) pierwszy razmi sie zdazyło takie coś. Prosze napiszcie co myslicie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 10:16 am Temat postu: |
|
|
Martynko przy toczniu ZDECYDOWANIE należy unikać słońca. Opalałaś się? Ekspozycja na słońcu w naszym wypadku odpada niestety. Wiem,że całkowite unikanie słońca jest nierealne....więc zaopatrz się w kremy z wysokim filtrem.
Jeśli chodzi o bole to myślę,że po słonku może wystapić małe zaostrzenie,ale jak boli do tego stopna to lepiej zasięgnąc porady lekarza. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tinaa0 Junior

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 10:39 am Temat postu: |
|
|
ok. Dzięki.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Martynko sama na sobie przekonaąś sie ze słonko w toczniu to niestety wróg bo potrafi nieźle uaktywnic chorobę tak było u mnie gdy majowe słonko wyrzuciło wreszcie tocznia na zewnatrz ale przynajmniej okazało sie co mi jest teraz po 25 latach od rozpoznania juz wiem z doświadczenia kiedy i ile moge sobie na słonko pozwolić ale aczej trzeba go unikać pozdrawiam.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
jolkag Senior

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 12:21 pm Temat postu: |
|
|
No to dopiero jestem w kropce ale cóż trzeba się z tym zmierzyć Zupełnie nie świadoma tocznia w zeszłym roku w listopadzie zakupiłam wczasy w Egipcie ponieważ uwielbiam ciepełko No a za półtorej miesiąca diagnoza Toczeń układowy. Wiem że muszę unikać słońca ale tam chyba nie bardo się da to zrobić no nic balsamy z filtrem 50 kupione i czekają do 18czerwca  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Jolkag jeśli jesteś odpowiednio leczona i nie bierzesz imuranu! to nie powinno sie wiele dziać ale musisz sioeliczyć ze złym samopoczuciem i późniejszymi o ile będa następstawami to tylko to co może się dziać ale też może być wszystko OK ja na słońcu źle się czuję..ale Tobie życze udanych wakacji bez problremów.tylko bardzo uważaj i dobrze się zabezpiecz najlepiej smaruj się faktoem 50 po całym ciele i kapelusz z dużym rondem i momo wszystko w miare osłonięte cale ciało delikatne przewiewne tkaniny po dłonie i stopy..powodzenia.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
M_wilczek Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio przez 2 dni swędza mnie kości policzkowe - rumienia nie mam ale mam stracha czy przypadkiem nie "nadleci" motylek  _________________
M. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Jolkag,
Nie matrw się. Podstawą jest krem 50+, którym trzeba się smarować kilka razy dziennie, szczególnie twarz tudzież chustka lub kapelusz. Moim zdaniem duża chusta jest lepsza, gdyż można nią okryć ramiona i głowę. Na plaży oczywiście chroń się pod parasolem. Jeżeli będziesz przestrzegać podstawowych zasad słońce nie powinno być Twoim wrogiem. W minione wakacje byłam w Portugalii i wróciłam w lepszym stanie niż przed wyjazdem. Moja lekarka także uważa, że słońce, jeśli jest się na nie przygotowanym, nie powinno mieć negatywnego wpływu na stan naszego zdrowia.
Krem 50+ koniecznie z apteki. Najlepszy jest Avene, moim zdaniem, na drugim miejscu La Roche-Posay.
Miłego wypoczynku  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|