Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Sob Lis 09, 2013 10:01 pm Temat postu: diagnoza u 2,5 córeczki |
|
|
Witam na forum
Moja córeczka ma dwa i pół roku i jest na początku drogi w rozpoznaniu choroby, nasz problem to małopłytkowość, wybroczyny rozsiane po całym ciele i ostatnio pozytywny test ANA2 w mianie 1:1280 typ świecenia ziarnisty, metodą immunodyfuzji stwierdzono obecność linii niezidentyfikowanej..?, szczegółowe badania dopiero w styczniu, co o tym sądzicie? _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lis 09, 2013 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Tutaj masz o przeciwcialach
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
Moze ten temat Cie zainteresuje..
Przykro mi, ze podejrzenia padly na Twoja coreczke bo najgorzej jak choruja dzieci.
Mam nadzieje, ze sprawa sie szybko wyjasni, zostanie postawiona diagnoza i, w razie potrzeby, bedzie wprowadzone odpowiednie leczenie.
Mamy tu kilka mam chorujacych pociech, zapewne sie odezwa.
Trzymam za Was kciuki.
Koniecznie daj znac, co i jak.
Zdrowka dla szkraba i mamusi.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lis 09, 2013 10:55 pm Temat postu: |
|
|
witaj
Nie wiem czy możemy pomóc, być może ktos udzieli Ci więcej informacji.
Moje pytanie - czy ktos sugerował wam że to może być toczen?
ANA i małoplytkowośc to do postawienia diagnozy akurat takiej trochę za malo.( może ma także inne dolegliwości ?)
Maloplytkowośc to może być ktoras z bialaczek,wiele innych chorób krwi ale nie tylko .
czekanie do stycznia to jakies nieporozumienie
Tutaj chodzi o małe dziecko.
Najważniejsze czy byłas z małą u Hematologa?
myślę że ona powinna najpierw trafić własnie tam.
Dopiero po wykluczeniu tych najgorszych przyczyn można poczekać .
O ile plytki nie sa zbyt niskie .
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 9:42 am Temat postu: |
|
|
[quote="Monika B"]witaj
Mała dostała skierowanie do reumatologa gdzie jest napisane: obserwacja w kierunku układowej choroby tkanki łącznej.
Córeczka jest pod opieką hematologa praktycznie od urodzenia, miała anemię wrodzoną i była pod stałą kontrolą, po około roku leczenia wszystko było ok i konsultacje się skończyły, niestety latem ubiegłego roku zaczęły pojawiać się na ciele wybroczyny, które utrzymują się już półtora roku.
Latem tego roku córcia trafiła na pogotowie ponieważ nie mogłam jej dobudzić mimo iż spała 15 godzin, taka sytuacja zdarzyła się dwa razy. Zaczęły się od nowa wizyty u hematologa bo płytki spadły, lekarz na kontroli zlecił ANA i trzy miesiące wynik leżał sobie w szufladzie, dopiero przy kolejnej kontroli dowiedziałam się że dziecko ma dodatni wynik.
Co do badań to w styczniu dopiero zwalnia się miejsce w szpitalu, masakra jakaś , umówiłam się na prywatną konsultację 19 lutego, zobaczymy co lekarz powie, może coś uda się przyspieszyć.
Ogólnie córeczka jest w dobrym stanie, wesoła radosna ma apetyt, tylko te wybroczyny nie dają mi spokoju, cała buzia w czerwonych kropkach plecy nogi. _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 9:45 am Temat postu: |
|
|
Witaj dużo sił dla Was i zdrówka dla Małej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 10:48 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja życząc zdrówka.
Szkoda że tak długo musicie czekać na wizytę .
Wszystkiego dobrego życzę! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:46 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Twoja córeczka ma objawy i wyniki takie jak moja córcia. Poczytaj naszą historię i pytaj : http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3536
Czy hematolog robił badania pod kątem choroby von Willebrandta? _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
już poczytałam wcześniej o chorobie Twojej córeczki bo zwróciłam uwagę na wybroczyny, które również u niej występują, niestety hematolog nie robił badań pod kontem tej choroby, zbadane zostały tylko czynniki krzepnięcia. Płytki krwi są w dolnej granicy normy i skaczą szczególnie przy infekcjach.
Lekarze przez długi czas bagatelizowali problem mimo iż wybroczyn jest coraz więcej i pojawiają się już praktycznie wszędzie.
Dziś rano jak zobaczyłam córeczkę to aż ścisnęło mnie w dołku, cała buzia w wybroczynach i jeszcze jakaś wysypka do tego grudkowata, aż żal patrzeć, wybroczyny są też na plecach, pod pachami, klatce piersiowej i nogach:(
Jak czuje się Twoja córcia..? _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Dolna granica normy to jednak norma.
Moj syn miał zawsze taką własnie dolną granicę.
To samo ma także jego syn. Płytki okolo 130 tys.
Możesz więc czekać do stycznia . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Hmm. Monika płytki to nie wszystko. Ja bym nie czekała, zwłaszcza jeśli chodzi o dziecko. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 5:42 pm Temat postu: |
|
|
wiem że nie wszystko . tylko diagnoza maloplytkowośc raczej sugeruje że chodzi o plytki.
Na pewno warto obserwować . Na pewno wtedy nie umknie mamie nic więcej. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
wiem że nie wszystko . tylko diagnoza maloplytkowośc raczej sugeruje że chodzi o plytki.
Na pewno warto obserwować . Na pewno wtedy nie umknie mamie nic więcej. |
Córeczka na razie czuje się dobrze,jest wesoła chętnie się bawi, więc nie będę panikować, umówiłam się na prywatną konsultację do reumatologa 19 listopada także trzymam rękę na pulsie i uważnie obserwuje. _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnesm27 Kadet

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
Dolna granica normy to jednak norma.
Moj syn miał zawsze taką własnie dolną granicę.
To samo ma także jego syn. Płytki okolo 130 tys.
Możesz więc czekać do stycznia . |
Ale wybroczyn pewnie nie miał...? Mała ma je na całym ciele  _________________ zaniepokojona mama |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Wnuk nie ma, ale syn miał.to bylo ponad 20 lat temu więc raczej nie bardzo wiedzieli co się dzieje.
Mial tez cięzka postac alergii i astmy , to bylo wtedy najważniejsze bo zagrazalo życiu.
Obserwuj i jesli będzie coś nie tak wyłapiesz sama. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 12, 2013 8:38 am Temat postu: |
|
|
A możesz zrobić fotki i wstawić? Powiem czy to cos takiego jak u nas. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|