Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ENA Profi negatywny - pomocy nic nie rozumiem
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 06, 2015 6:33 pm    Temat postu: ENA Profi negatywny - pomocy nic nie rozumiem Odpowiedz z cytatem

witam was wszystkich
odebrałam swoje wyniki reumatolog zlecił mi wykonanie badania ena profil
przeciwciała ENA profil -negatywny
stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie święcenia ziarnistym w mianie 1:100

metoda immunoblot ena profil 1 powyższe przeciwciała nie zostały zidentyfikowane jako: ro-52, nrnp, sm, ss-a, ss-b,sci-70, jo-1.

proszę was wyjaśnijcie mi co oznacza ten wynik
od 4 lat zmagam się z bolami stawów i mięśni drętwieją mi nogi i ręce. rano wstaje z opuchlizna na dłoniach i zdrętwiałymi strawami. ciągle mam ranki w nosi i jamie ustnej, bole gardła suchość w nosie i buzi. mam stany podgorączkowe, leki klucie w klatce piersiowej, krwotoki z nosa, bole głowy, niskie ciśnienie, ciągle bym spala, często jest mi niedobrze, szybko się mecze, nawet włosów nie mogę wysuszyć bo ręka mi drętwieje, pękają mi naczynka na nogach i twarzy, suchość rak i nóg. ciągle mam zimne dłonie są sine i plamiste zależnie od temperatury - jak przebywam na zimnie i wchodzę do ciepłego pomieszczenia czerwienia się. często bola mnie ślinianki mam blizny w jamie ustnej od gryzienia się z opuchlizny.
nie wiem co mam robić. mam dreszcze jest mi ciągle zimno a temperatura wynosi 37,4. często chodzę przeziębiona ciągle leje mi się z nosa. pomórzcie mi proszę Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 06, 2015 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wynik ENA negatywny czyli wszystko w porządku- przynajmniej w przeciwciałach.

gdyby coś było wynik byłby pozytywny .
spokojnie- jest piątek , po całym tygodniu pracy ruch tu niewielki - każdy chce odpocząć

moja uwaga- Twoj post jest widoczny dla tych , ktorzy tu wchodzą nie ma potrzeby dopisywania się w cudzych wątkach , tego typu posty zostaną usunięte.
Jesli ktoś będzie znał odpowiedz napisze.

Cytat:
stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie święcenia ziarnistym w mianie 1:100

miano 1:100 jest zbyt niskie żeby mogło być diagnostyczne
tu masz poczytaj na temat naszych chorób http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
oraz o przeciwciałach http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957

polecam także http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=5521
oraz ten temat- bardzo dużo wyjaśnia http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1740
Tu nie ma lekarzy ,tylko ludzie ktorzy chorują , nie wiemy wszystkiego, nie zawsze potrafimy odpowiedzieć na zadawane pytania

czytaj Porady i Doświadczenia znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości

pozdrawiam
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 06, 2015 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli Ena jest negatywny to co oznacza ten zapis o stwierdzeniu przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym. Wynik niby negatywny a coś tam znaleźli chyba czegoś nie rozumiem. Ten wynik negatywny oznacza ze Ana wyszły negatywnie ???
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 06, 2015 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Nie zaprzeczam, sytuacja jest nieco skomplikowana. Wyniki sugerują, że wszystko jest w porządku, ale objawy wskazują na co innego.

Sprawę powinien rozpatrzyć Twój reumatolog: prowadząc Cię, powinien poradzić sobie z poskładaniem w całość wszystkich elementów.

Trzymam kciuki za szybkie wyjaśnienie sprawy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sob Mar 07, 2015 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paulina ,poczytaj posty uzytkownikow tego forum ,a sama stwierdzisz ,ze wiekszosc z nich boryka sie z problemem braku korelacji miedzy objawami swoich dolegliwosci a wynikami badan.Moja reumatolog na opis moich wszystkich objawow(zreszta b zblizonych do Twoich) stwierdzila ,ze cos moze sie u mnie wykluwac ,ale narazie wyniki nie wskazuja na konkrety.Ana mam ujemne i mam nadzieje ,ze u Ciebie tez ten stan sie utrzyma.
Powrót do góry
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 07, 2015 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapoznalam się z wieloma postami. Większość to stwierdzone diagnozy. Są też osoby które ana mają jegatywne a objawy wskazują na zupełnie coś innego. Może przesadzam ale boję się. Niby jestem młodą osobą a tak naprawdę przerastaja mnie domowe obowiązki. Na nic nie mam siły a te wyniki mnie wystraszyly. Wy już się na tym znacie i sporo na ten temat wiecie a ja jestem zielona. Ciesze się ze mi odp i wyjasniliscie. Napewno coś się u mnie dzieje bo zdrowy człowiek nie czuje się tak źle. Narazie moja reumatolog ma UW musze czekac. Zobaczymy co powie. Narazie biorę movalis ale nic niepomaga . Temperatura 37 utrzymuje się już od 3 dni. Chyba trochę panikuje.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Mar 07, 2015 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiedy masz wizytę u lekarza ?

Tylko lekarz znając historię choroby i mając przed sobą badania - wszystkie badania Exclamation może powiedziec coś w temacie.
Diagnozowanie naszych chorób czasem trwa latami- bo własnie wyniki nie mogą jej potwierdzić.
Sama czekałam wiele lat na postawienie kropki .
Jest tu sporo osob ktore także nie mają diagnozy , bo wyniki niczego nie pokazują .Czytaj jak nawięcej wiadomości z forum, może coś sama wyłapiesz,podpowiesz na wizycie lekarskiej .
Tu trzeba po prostu drążyć temat i nie odpuszczać .
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 07, 2015 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Paulina
Paulina15 napisał:
Zapoznalam się z wieloma postami. Większość to stwierdzone diagnozy. Są też osoby które ana mają jegatywne a objawy wskazują na zupełnie coś innego.

Diagnozy nie którzy mają stwierdzone. Ja miał 8 lat rozpoznawaną chorobę. Nie u wszystkich od razu się rozpoznaje. Nasze choroby uczą pokory i cierpliwości.
Cytat:
Może przesadzam ale boję się. Niby jestem młodą osobą a tak naprawdę przerastaja mnie domowe obowiązki. Na nic nie mam siły a te wyniki mnie wystraszyly..

Wyniki masz na pograniczu więc nie jest tak źle. My mamy dużo gorsze i żyjemy prawie normalnie. Wiadomo jest czas kiedy jest gorzej. Nieraz podchodzę do sprzątania kuchni kila razy. Na raz nie pozmywam i nie wysprzątam całej kuchni. Do pewnych rzeczy trzeba się przyzwyczaić. Mam anemię od 20lat. Nie mam siły ale jak muszę coś zrobić to robię. Nie przejmuję się brakiem sił. Robię wolniej , swoim trybem. Zawsze wychodzę z założenia , że ludzie mają dużo gorzej ode mnie.
Cytat:
Chyba trochę panikuje.

prawda.
Pozdrawiam i nie panikuj. Życie jest krótkie więc trzeba brać z niego garściami. Wink
Powrót do góry
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

13 w piątek mam dzwonić do lux medu będą wyznaczone terminy wizyt. Tak się sklada ze u mnie od 4 lat diagnozuja zespoj sjogrena i RZS wyniki co prawda nie są jednoznaczne ale wszystkie moje objawy wskazują właśnie na te choroby. Ja od 4 lat nauczyłam się żyć z tymi dolegwosciami ale ostatnio juz nie wytrzymuje jest okropnie. Tez sprzatam na raty chwilka odpoczynku musi być Smile ale do mycia okien brałam się od 3 miesięcy serio nie dawalam rady. Dodam że od miesiaca boli mnie kość ogonowa promieniuje na pośladki i nogi. Czasami mam problem z chodzeniem. Czego jestem pewna to tego ze ostatnie moje wyniki wskazują na to ze coś się u mnie powoli wykluwa. W opisie mam też tabelkę która wskazuje obecnie przecieciala SSA wynik silnie pozytywny. Wyczytalam w necie ze obecność SSA wskazuje na zespół sjogrena i RZS. Zobaczymy co lekarz powie.

jesli chcesz coś dodać do swojej wypowiedzi używaj opcji EDIT( w prawym górnym rogu) / m
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 11:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy
Bardzo dobrze,że już jesteś pod opieką reumatologa.
Zostaw lekarzowi etapy postępowania.
Bo tak jak wyżej napisane nie postawi Ci żaden lekarz diagnozy jak nie będzie miał pewności.
Nie bój się bo strach jest najgorszym doradzą.
Ważne,że jesteś pod opieką lekarza,który się Tobą zajął.
Tu nic nie przyspieszysz bo aby wdrożyć leczenie musi być diagnoza bo to są leki a nie witaminy.
Jestem pewna,ze lekarz wie co robi.
Choroba sama w sobie nie jest straszna i da się żyć w miarę normalnie a to jest najważniejsze Wink

Powrót do góry
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgodzę się ze najważniejsza jest opieka lekarza. Na bieżąco mierze sobie temperaturę 3 razy dziennie. Zapisuje wszystko. Tak więc na wizycie wszystko lekarce przedstawię. Dzisiaj np wstałam z okropnie opuchnięta prawą dłonią stawy w palcach były jak brylki nie mogłam ich zgiac. Ciekawa jestem czy lekarka będzie kazała powtórzyć badania.
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobrze ,ze sobie wszystko zapisujesz.Na wizycie będzie jak znalazł ,ja przed wizyta wszystko zapominam i w zasadzie to czuje sie zdrowa Wink
Powrót do góry
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie ja się obawiam że przed wizytą spanikuje i zapomnę o wszystkim dlatego zapisuje sobie wszystko co zaobserwuje. Nie wiem tylko co w moich wynikach oznacza silnie pozytywną obecność SSA. A może wy wiecie.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podawałam Ci kilka linków ? w jednym z nich było tym własnie
Cytat:
ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.

wystarczy jak zmierzysz temp raz dziennie na upartego 2 razy . nie potrzeba tego robić 3 razy
Paulina15
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 08, 2015 7:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia czytałam wczesnej to co mi podeslalas ale chyba nie zrozumiałam bo ja ena mam negatywne wiec uznałam ze mnie ten zapis nie dotyczy ale teraz już wszystko rozumiem. Obecność SSA może świadczyć o rozwijającej się u mnie chorobie np.toczen sjogren czy RZS. Zobaczymy co lekarz powie moje objawy dają do myślenia. Dzięki
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: