Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cANCA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stratus
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 7:13 pm    Temat postu: cANCA Odpowiedz z cytatem

Witam forumowiczow,
Od pol roku staram sie zdiagnozowac moja chorobe...podejrzen bylo wiele(nadal nie wykluczone), SM, borelioza, depresja. Po wykonaniu RMI glowy i kregoslupa i braku zmian ogniskowych postawiono na borelioze (wysoka ELISA IgG 122), jednakze po zrobieniu testu cANCA ktory wyszedl dodatni (miano 1:10) i granicznym ANA 1:160 stwierdzilem,ze moze nie tedy droga. Zaczelo sie od dretwieniea dloni pozniej doszly bole stawow i kregoslupa a takze dziwny bol oka obejmujacy zeby(jakby zapalenie nerwu trojdzielnego). Poczytalem troche o Z. Wegenera i opis kliniczny pasuje . Czy
ktos z Was mial podobny przypadek ? Dodam,ze mialem przeswietlenie pluc i nic nie wykazalo aczkolwiek w odcinku piersiowym kregoslupa mam czasami bol punktowy ale to raczej po wysilku . Zastanawiam sie nad dokladnoscia tego testu i jego swoistosci, czy warto go powtorzyc czy juz raczej szykowac sie na leczenie ZW ? Prowadzaca dr podejrzewa jeszcze chorobe Lesniewskiego ze wzgledu na biegunke Sad
Pozdrawiam wszystkich chorych i zycze zdrowia
Kamil
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej Kamil Very Happy

Przeciwciała

Ziarniniak Wegenera.

oraz obowiązkowo Smile
Wątek Specjalny - przeczytaj zanim napiszesz!

Netykieta - lektura obowiązkowa!

Instrukcja obsługi forum Wink

pozdrawiam Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
stratus
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lip 28, 2009 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Kinga,
Dzieki za rady, natykieta fakt nie przeczytalem ale najwazniejsze ,ze sie nie przedstawilem. Wraz z uciekajacym zdrowiem uciekaja mi dobre maniery.
Naprawie to i przedstawie sie juz niedlugo.
Pozdrawiam wszystkich
Kamil
kubamr
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 7:22 pm    Temat postu: Re: cANCA Odpowiedz z cytatem

stratus napisał:
Witam forumowiczow,
Od pol roku staram sie zdiagnozowac moja chorobe...podejrzen bylo wiele(nadal nie wykluczone), SM, borelioza, depresja. Po wykonaniu RMI glowy i kregoslupa i braku zmian ogniskowych postawiono na borelioze (wysoka ELISA IgG 122), jednakze po zrobieniu testu cANCA ktory wyszedl dodatni (miano 1:10) i granicznym ANA 1:160 stwierdzilem,ze moze nie tedy droga. Zaczelo sie od dretwieniea dloni pozniej doszly bole stawow i kregoslupa a takze dziwny bol oka obejmujacy zeby(jakby zapalenie nerwu trojdzielnego). Poczytalem troche o Z. Wegenera i opis kliniczny pasuje . Czy
ktos z Was mial podobny przypadek ? Dodam,ze mialem przeswietlenie pluc i nic nie wykazalo aczkolwiek w odcinku piersiowym kregoslupa mam czasami bol punktowy ale to raczej po wysilku . Zastanawiam sie nad dokladnoscia tego testu i jego swoistosci, czy warto go powtorzyc czy juz raczej szykowac sie na leczenie ZW ? Prowadzaca dr podejrzewa jeszcze chorobe Lesniewskiego ze wzgledu na biegunke Sad
Pozdrawiam wszystkich chorych i zycze zdrowia
Kamil
Taki wynik C-Anca(jedn.bad. IU/ml) jest bardzo niski-jezeli mialby to byc ZW bylby duzo wyzszy.To badanie potwierdza w ponad 90% diagnoze dot.ZW.Jezeli chodzi o bol galki ocznej to moze to byc objaw poczatkowy jakiejs choroby ukladowej albo tez moze swiadczyc o duzym zaawansowaniu juz toczacej sie choroby.Trzeba to szybko zdiagnozowac bo moze sie to zle skonczyc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
stratus
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wlasnie trzeba ta przyczyne zdiagnozowac ale jak na razie zaden okulista nie moze wydac diagnozy. Oko piecze i boli, mety rosna a lekarze zmian zapalnych nie widza. Mialem robione USG, OCT i nic z nich nie wyniknelo Sad
Chyba na wlasna reke sprobuje terapii tfx-em, moze pomoze...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: