Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jasmine5 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Witam, jestem nowa na forum, ale czytam Was już od dosyć dawna Otóż mam taki problem we wrześniu zeszłego roku zdiagnozowano u mnie zespół sjogrena (po paru latach chodzenia po lekarzach). Objawem przede wszystkim było puchnięcie ślinianek przyusznych, oczywiście miałam zrobione wszystkie inne badania. Wyniki nie były jednoznaczne ale pani reumatolog zaleciła mi stosowanie Plaquenilu (1xdziennie 200 mg). Biorę go od listopada i ogólnie jest przeze mnie dobrze tolerowany ale mam takie dziwne wrażenie, że nasiliły się wszystkie objawy choroby... Tzn. tracę na wadze, zaczęłam mieć strasznie suchą skórę (aż zaczęła się łuszczyć), zaczęły mnie boleć nerki i stawy, bardzo wysychają mi oczy... ale ślinianki już prawie nie puchną Tu się pojawia moje pytanie czy to jest normalne np. w początkowej fazie,a później przejdzie? Nigdzie nie znalazłam nic o tego typu skutkach ubocznych, ale może ktoś z Was miał takie objawy, albo wie coś więcej. Termin badań kontrolnych mam wyznaczony dopiero na koniec kwietnia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 1:16 pm Temat postu: |
|
|
przeniosłam twoj post jako powitalny
w Doniesieniach medycznych nie piszemy
mysle ze to nie są skutki uboczne leku ale nie jest ono zbyt intensywne dlatego tak się dzieje
idz do lekarza i powiedz jak się czujesz, być moze trzeba będzie zwiększyć lek lub dołozyć cos jeszcze _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Czw Mar 08, 2012 1:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
ja też uważam, iż powinnaś przedstawić dolegliwości lekarzowi. Nie wygląda mi to na skutki uboczne leku. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
jasmine5 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 2:30 pm Temat postu: |
|
|
hm... chyba faktycznie przejdę się szybciej na wizytę bo te objawy się nasilają, zwłaszcza niepokoi mnie ból nerek, dzięki za rady  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 2:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Dziewczyny mają racje mi też to nie wygląda na objawy uboczne leku a raczej na kolejne objawy choroby-dlatego koniecznie przyspiesz termin wizyty. Warto też zrobić sobie badanie ogólne moczu-kosztuje tylko 10zł a będzie wiadomo co z nerkami-czy coś się dzieje czy nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 2:43 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez bellybelly dnia Wto Mar 12, 2013 11:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Posłuchaj dziewczyn i szoruj do lekarza  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|