Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Alergia, pasożyty... toczeń

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mamargolci
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Sie 23, 2012 8:28 pm    Temat postu: Alergia, pasożyty... toczeń Odpowiedz z cytatem

Witajcie, jestem świeżonką więc może jeszcze poruszam się niezgrabnie po forum. Wybaczcie. Jestem mamą 12 letniej Margolci, która jest obserwowana w kierunku tocznia. Skąd u niej to podejrzenie.. Panna od maleńkości miała alergię, atopowe zapalenie skóry, bardzo częste zapalenia oskrzeli. Objawy "ustapiły" ok 5 roku życia a raczej jakis czas temu się obudziły. 2 lata temu zachorowała na zapalenie oskrzeli. A zdażały się już tylko takie zwykłe przeziębienia. Diagnoza astma i alergiczny niezyt nosa. ( alergia roztocza , bylica, trawy, żyto) Powrot do sterydów wziewnych. W takcie diagnostyki alergii w szpitalu w badaniach wyszły b. wysokie IGE (ponad 2000). Wykryli glistnicę. Kolejna poradnia chorób zakaźnych i odzwierzęcych: Glistnica i toxocaroza ( ale obie jako przebyte). Mimo tego była przeleczona Zelnetem i Vermoxem. Na kolejnej okresowej wizycie w szpitalu chorób płuc ( kontrolnej w sierpniu 2011) stwierdzili niski poziom białych ciałek. Skierowanie do por. hematologii - niewielka leukopenia. Potem dalsza diagnostyka w por. onkologii ( 1 dniówka) . Miała tam zrobione kilka badań min ANA 2 .Wynik pozytywny w mianie 1 :1000 typ świecenia ziarnisty. Skierowanie do por. reumatologii z podejrzeniem kolagenozy. Miała wykonane badania ANA. w kwietniu i w lipcu wyszły w mianie 1: 320. W kwietniu PCNA wyszło wątpliwe, a w lipcu już pozytywne, Inne przeciwciała ujemne. Aktywność hemolityczna dopełniacza obniżona ( 46,7). Obecnie miała pobierany wycinek i będzie mieć badanie kapilaroskopowe. I nie ma żadnych objawów fizycznych, poza sucha skórą oraz wysypkami ( reakcje alergiczne np na nowy krem). Boję się. Jak myslicie, Jak to wszystko wiązać? Czy mogę miec nadzieję ze będzie ok? Czy wycinek da nam odpowiedź czy to toczeń na 100%?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sie 23, 2012 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Mama.. Smile

Po pierwsze milego buszowania po forum, znajdziesz tu duzo informacji na interesujace Cie tematy ( kozystaj z wyszukiwarki - to powinno ulatwic odnalezienie odpowiedzi )

Co do wycinka.. u mnie nic w wycinku niewyszlo, a tocznia mam.... Wink
Wazne sa badania oraz objawy. Jestescie pod opieka reumatologa wiec mysle, ze wszystko sie wyjasni...

Trzymam kciuki ! Jak bedzie juz diagnoza to mozna rozpoczac leczenie i coreczka poczuje sie lepiej Smile

Pozdrawiam-ewela.. Buziak
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 24, 2012 7:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj
Same przeciwciała nie oznaczają choroby. Tym bardziej, ze wysypki u córki ewidentnie wiążesz z alergią. Musisz kontrolować córkę i niestety czekać (tak jak ja) na rozwój sytuacji.
mamargolci
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sie 24, 2012 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wam za odpowiedzi:-)) Już wcześniej ( jako gość ) czytałam artykuły. Córka miała dziś badanie kapilaroskopowe. Wyszły jakieś nieprawidłowości, ale niewielkie. Zobaczę co mi opiszą w karcie z badania. Badanie do powtórki za 9 misięcy. Ewelina266 czy Ty masz już postawioną diagnoze u małej?
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 24, 2012 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie na forum Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sie 25, 2012 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Powrót do góry
mamargolci
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Sie 25, 2012 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za miłe przyjęcie:-))
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 26, 2012 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mamargolci wstępnie już mamy, po 3 latach. Najpierw była to obserwacja w kierunku kolagenozy, później niezróżnicowana choroba tkanki łącznej, obecnie układowa choroba tkanki łącznej z podejrzeniem tocznia. Z tym, że u mojej córki było dużo objawów, a dopiero po badaniach wyszły ANA 2 w mianie 1:1280. Ale szczegóły to w moim wątku: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3536
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 26, 2012 6:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Choroby z pasożytami raczej bym nie łączył. Prędzej z uczuleniem (to może być dobry trop).
Tak czy inaczej warto mieć sprawę na oku. Trzymam kciuki za szybkie ustalenie co jak.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mamargolci
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sie 26, 2012 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jutro Margolcia wychodzi ze szpitala. Wyjeżdżamy jeszcze na parę dni do Wielenia ( Wielkopolska). I szkoła... za parę chwil. A potem musimy ustalić kontrolną wizytę w Łagiewnikach ( szpital chorób płuc i alergii układu oddechowego). Pozdrawiam wszystkich gorąco:-))
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: