Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamargolci Junior

|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 8:28 pm Temat postu: Alergia, pasożyty... toczeń |
|
|
Witajcie, jestem świeżonką więc może jeszcze poruszam się niezgrabnie po forum. Wybaczcie. Jestem mamą 12 letniej Margolci, która jest obserwowana w kierunku tocznia. Skąd u niej to podejrzenie.. Panna od maleńkości miała alergię, atopowe zapalenie skóry, bardzo częste zapalenia oskrzeli. Objawy "ustapiły" ok 5 roku życia a raczej jakis czas temu się obudziły. 2 lata temu zachorowała na zapalenie oskrzeli. A zdażały się już tylko takie zwykłe przeziębienia. Diagnoza astma i alergiczny niezyt nosa. ( alergia roztocza , bylica, trawy, żyto) Powrot do sterydów wziewnych. W takcie diagnostyki alergii w szpitalu w badaniach wyszły b. wysokie IGE (ponad 2000). Wykryli glistnicę. Kolejna poradnia chorób zakaźnych i odzwierzęcych: Glistnica i toxocaroza ( ale obie jako przebyte). Mimo tego była przeleczona Zelnetem i Vermoxem. Na kolejnej okresowej wizycie w szpitalu chorób płuc ( kontrolnej w sierpniu 2011) stwierdzili niski poziom białych ciałek. Skierowanie do por. hematologii - niewielka leukopenia. Potem dalsza diagnostyka w por. onkologii ( 1 dniówka) . Miała tam zrobione kilka badań min ANA 2 .Wynik pozytywny w mianie 1 :1000 typ świecenia ziarnisty. Skierowanie do por. reumatologii z podejrzeniem kolagenozy. Miała wykonane badania ANA. w kwietniu i w lipcu wyszły w mianie 1: 320. W kwietniu PCNA wyszło wątpliwe, a w lipcu już pozytywne, Inne przeciwciała ujemne. Aktywność hemolityczna dopełniacza obniżona ( 46,7). Obecnie miała pobierany wycinek i będzie mieć badanie kapilaroskopowe. I nie ma żadnych objawów fizycznych, poza sucha skórą oraz wysypkami ( reakcje alergiczne np na nowy krem). Boję się. Jak myslicie, Jak to wszystko wiązać? Czy mogę miec nadzieję ze będzie ok? Czy wycinek da nam odpowiedź czy to toczeń na 100%? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mama..
Po pierwsze milego buszowania po forum, znajdziesz tu duzo informacji na interesujace Cie tematy ( kozystaj z wyszukiwarki - to powinno ulatwic odnalezienie odpowiedzi )
Co do wycinka.. u mnie nic w wycinku niewyszlo, a tocznia mam....
Wazne sa badania oraz objawy. Jestescie pod opieka reumatologa wiec mysle, ze wszystko sie wyjasni...
Trzymam kciuki ! Jak bedzie juz diagnoza to mozna rozpoczac leczenie i coreczka poczuje sie lepiej
Pozdrawiam-ewela..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 7:33 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Same przeciwciała nie oznaczają choroby. Tym bardziej, ze wysypki u córki ewidentnie wiążesz z alergią. Musisz kontrolować córkę i niestety czekać (tak jak ja) na rozwój sytuacji. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamargolci Junior

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję wam za odpowiedzi:-)) Już wcześniej ( jako gość ) czytałam artykuły. Córka miała dziś badanie kapilaroskopowe. Wyszły jakieś nieprawidłowości, ale niewielkie. Zobaczę co mi opiszą w karcie z badania. Badanie do powtórki za 9 misięcy. Ewelina266 czy Ty masz już postawioną diagnoze u małej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamargolci Junior

|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 7:47 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za miłe przyjęcie:-)) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 7:40 am Temat postu: |
|
|
mamargolci wstępnie już mamy, po 3 latach. Najpierw była to obserwacja w kierunku kolagenozy, później niezróżnicowana choroba tkanki łącznej, obecnie układowa choroba tkanki łącznej z podejrzeniem tocznia. Z tym, że u mojej córki było dużo objawów, a dopiero po badaniach wyszły ANA 2 w mianie 1:1280. Ale szczegóły to w moim wątku: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3536 _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Choroby z pasożytami raczej bym nie łączył. Prędzej z uczuleniem (to może być dobry trop).
Tak czy inaczej warto mieć sprawę na oku. Trzymam kciuki za szybkie ustalenie co jak. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamargolci Junior

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Jutro Margolcia wychodzi ze szpitala. Wyjeżdżamy jeszcze na parę dni do Wielenia ( Wielkopolska). I szkoła... za parę chwil. A potem musimy ustalić kontrolną wizytę w Łagiewnikach ( szpital chorób płuc i alergii układu oddechowego). Pozdrawiam wszystkich gorąco:-)) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|