| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sty 31, 2011 4:36 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Bezy
 
 
- 5 białek,
 
- 3/4 szklanki cukru pudru,
 
-szczypta soli;
 
 
Piekarnik zacząć nagrzewać do 140 stopni.
 
 
Białka ubijać-w trakcie dodać cukier puder.
 
Jeśli chcecie z syropem malinowym,to na koniec ubijania,ręcznie go odrobinę wymieszać-tak by powstały smużki.
 
Nakładać na pergamin stołową łyżką-na przykład.
 
 
Piec 30-40 min.,po czym uchylić piecyk na pół godziny,tak,by bezy mogły wyschnąć. Ponoć nie wskazany jest pośpiech przy odrywaniu z pergaminu-bezy muszą solidnie wyschnąć.
 
 
Dajcie znać jak wyszły   _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lut 23, 2011 7:27 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ostatnio pisząc prace dyp. w wolnym czasie zabawiam sie za kucharza  
 
 
Jednym z moich dopiero niewielu wypieków są ciasteczka ryżowe 
 
 
Składniki:
 
1 opakowanie kleiku ryżowego
 
1 margaryna
 
3 jajka
 
4 łyżeczki wiórek kokosowych
 
1 opakowanie cukru waniliowego
 
 
 
To wszystko ugniatam na stolnicy aż powstanie ciasto!
 
Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego lekko je później ugniatam tworząc gruby placek lecz mały i w nim robie palcem wgłębienie. Ciasteczka rozłożyć na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia może być folia aluminiowa. Aha odstęp między ciasteczkami powiem tak zostawcie 2 cm-wy bo w piekarniku będą rosły. Piec w temperaturze 150* na obie grzałki + termoobieg. W zależności jakie grube ciasteczka uformowaliśmy pieczemy je od 12 do 20 min. Ciasteczka wyjmujemy kiedy zaczynają sie lekko rumienić wtedy smakują najlepiej:). Po dwóch dniach od ich zrobienia smakują jeszcze lepiej. Aha po ich upieczeniu czekamy aż ostygną. Wiem ,że już by sie jadło ale nie! Musimy poczekać! Czekamy aż wystygną. Można je jeść same można z cukrem pudrem, ewentualnie z cukrem pudrem + dżem jak na zdjęciu. 
 
 
Z przepisu powinno ich być coś w granicach 40.
 
Ja osobiście pomnożyłem składniki x3 i wypiekłem 154 ciasteczka  
 
(tak jak mówie w zależności od ich grubości tyle wyjdzie ciasteczek osobiście polecam robić te grubsze)
 
ktoś może powiedzieć ,ze jest ich dużo otóż nie bo znikają w zaskakującym tępie co świadczy ,ze jest ich mało! heh   
 
 
 
 
 
Ale ten czas goni, muszę wychodzić ale jak tylko znajdę jeszcze chwilę podzielę się resztą 
 
 
SMACZNEGO _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lut 23, 2011 8:59 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ciekawy przepis    
 
aha-ja mam nadzieję,że skrobniesz co u ciebie,jeśli tego nie zrobiłeś    _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lut 23, 2011 9:20 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				hmmm spróbuję   i tak robię imbirowe, więc przy okazji szybko machnę te   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		agnieszka29 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 6572 Skąd: Opolskie
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lut 23, 2011 9:29 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				mniam pycha.. te ciasteczka trza do kawiarenki przenieś i po proszę jeszcze Kawę Veguś ..zaniedbujesz nas jak serowac to na całego.. Pozdrawiam ..czekamy na resztę ..   _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Lut 25, 2011 9:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				  mi z tej ilości wyszło 92 ciasteczka   
 
jak dla mnie za dużo margaryny, poza tym jak najbardziej ok  
 
 
EDIT
 
potwierdzam, że następnego dnia są o NIEBO LEPSZE niż świeże   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 02, 2011 9:40 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				robiłam po raz drugi: dałam niecałe 3/4 kostki margaryny i są o niebo lepsze   
 
+ więcej wiórek kokosowych 
 
+na wierzchu dżemik albo konfitura truskawkowa 
 
 
         _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Mar 02, 2011 10:00 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				no to zrobię na weekend    _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Lis 15, 2011 12:14 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Kruche ciasteczka
 
 
kilo mąki tortowej
 
2 kostki masła lub margaryny
 
30 dag cukru pudru
 
4 żółtka
 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 
250 ml śmietany,
 
szczypta soli
 
 
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść na jednolitą masę. Następnie cienko rozwałkować (coś jak na pierogi). Z takiego ciasta wycinać dowolne kształty, później posypać grubszym cukrem. Ciasteczka piec około 15-20min. w temp.180*C na złoty kolor. Aha blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wystudzone ciasteczka przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, następnego dnia będą lepsze:)
 
 
 
           _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Lis 15, 2011 2:50 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Paweł ale fajne wzorki ciasteczek   
 
sam je wykrawałeś, czy masz takie foremki?   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Lis 15, 2011 6:33 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Użyłem foremek do ciasteczek 
 
choć było też kilka robionych własnoręcznie:)
 
 
Ciasteczka przed wsadem:
 
 
  _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Gru 16, 2011 9:20 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pierniczki czekoladowe
 
 
         
 
 
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 
1/2 szklanki kakao 
 
3/4 szklanki cukru pudru
 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
 
1 pakowanie cynamonu 
 
szczypta soli
 
skórka otarta z 1 pomarańczy lub olejek pomarańczowy
 
180 g masła
 
1 jajko
 
3/4 szklanki sztucznego miodu 
 
100 g  czekolady (gorzkiej lub mlecznej - połamać jak najdrobniej)
 
 
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać.
 
Masło, melasę, czekoladę - Podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. ostudzić
 
 
Do suchych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
 
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
 
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 11, 2012 9:15 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				
 
	  | kinga napisał: | 
	 
	
	  PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
 
smacznego     | 
	 
 
 
 
O, tego szukałam   Wiem, że jest bardzo wcześnie   jeszcze, ale mam niecny plan w tym roku na święta trochę... popierniczyć    _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lis 21, 2012 8:55 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				oto nowy przepis    
 
PIERNICZKI PIERNICZKI PIERNICZKI
 
 
1,5kg mąki 
 
40dag cukru
 
1/3 kostki margaryny
 
1/2 kg miodu
 
4 jajka
 
4 łyżki kawy
 
4 łyżki kakao
 
2 sztuki przyprawy do piernika
 
1/2 łyżeczki sody
 
1/2 łyżeczki amoniaku
 
 
robimy tak
 
 
wlać do garnka ok 150 ml wody, do tego lać kawę, cukier, miód margaryną - podgrzać na jednolitą masę
 
 
krok 2.
 
 
mąką, kakao, przyprawę do piernika sodę amoniak wymieszać; dodać jajak, a potem ostudzonę masę.
 
 
wyrobić ciasto. włożyć na kiolka godzin do lodówki
 
 
rozwałkować na góra 0.5 cm (ja robiłąm ciensze)
 
 
wykrawać i piec
 
 
ja piekłam ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 165-170 z termoobiegiem   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Lis 27, 2012 9:20 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pierniczki miękkie
 
1kg mąki pszennej
 
50dkg cukru
 
20dkg margaryny
 
4 łyżki miodu
 
4 jajka
 
2 łyżki kawy
 
2 szt przyprawy do piernika
 
1 łyżeczka sody
 
2 łyżki rumu
 
 
robimy jak poprzednim przepisie   
 
 tylko do masy dodajemy ok. 30ml wody _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |