| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 2:38 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ja nigdy dżemów, powideł, konfitur nie pasteryzuję; gorące do słoika, szybko zakręcić i do góry dnem     
 
 
proste szybkie tanie    
 
i działa    _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Iwonkahaha Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 1162 Skąd: Białystok :)
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 5:16 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ale nie zawsze Kingo,oj,nie zawsze czasami w ten oto sposób weszystko się psuje sama nie wiem od czego to zalezy   _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
 
 
Ogólnopolskie Forum Twardziny | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 6:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				mi nie wyszło do tej pory może z 3-4 słoiki (tym sposobem), a przetwory robię od wielu wielu lat    
 
czy do góry dnem, czy pasteryzowane (inne przetwory)   
 
 
ale fakt, że psują się nawet przetwory ze sklepu    _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 10:17 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Kinga skorzystałam z twojego przepsiu na nutellę    
 
zostawiłam na rano całą szklaneczkę dla swoich łasuchów    _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Mar 03, 2011 6:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Jest dużo przepisów na sałatkę z kapusty pekińskiej .
 
Zostawiam przepis na jedną z wielu które mi.. które mi bardzo smakują 
 
 
Sałatka z kapusty pekińskiej
 
 
1) 1 nieduża kapusta pekińska
 
2) puszka kukurydzy
 
3) mały por
 
4) trzy łyzki majonezu
 
5) trzy łyżki jogurtu naturalnego
 
6) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
7) sok z połowy cytryny
 
8) sól, pieprz 
 
 
Kapustę i pora należy drobno posiekać, odsączyć kukurydze z wody. 
 
To wsystko razem ze sobą wymieszać. 
 
Z majonezu, jogurtu, soku cytyrnowego, soli i pieprzu...
 
..zrobić sos i wymieszać go z sałatką. 
 
Dodać posiekaną natkę. Schłodzić w lodówce
 
 
 
 
 
W niedziele będę ją robił... do obiadu... do pieczonego kurczaczka:)
 
to wszystko dla mojej połówki pomarańczy:) ..
 
generalnie będę okupować kuchnię teściów,  oby im też dobrze smakowało _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Margaret74 Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Mar 03, 2011 8:48 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Rany boskie chłopaku -szalejesz z tej miłości    
 
Surówka z pewnością pasuje do pieczonego drobiu .
 
Czekam czym jeszcze nas zaskoczysz,bo coś mi się wydaje ,że to nie koniec    _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Mar 19, 2011 10:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Sałatka z selera z żurawiną
 
 
*** seler naciowy
 
  pokroić
 
*** ananas (mała puszka)
 
  pokroić
 
*** żurawina (1 torebka, np. z Rossmanna)
 
posolić i wszystko razem wymieszać, dodać majonez.
 
 
Myślę, że zamiast majonezu można dodać jogurtu naturalnego w celu zmniejszenia kaloryczności sałatki  
 
Dzięki ananasowi sałatka zyskuje słodki dość smak. _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:04 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pyszna sałatka
 
 
-kukurydza 1 puszka
 
-groszek 1 puszka
 
-czerwona fasola  1 puszka
 
-pół cebuli  - drobno pokroić
 
-czerwona papryka - pokroić w drobną kosteczkę
 
-mandarynki ok 8 sztuk (ewentualnie mogą być ananasy) - pokroić 
 
-kiełki fasoli mung (takie ze słoiczka) 
 
-ryż ugotowany al'dente   jakiś drobny i sprawdzony, który się nie rozciapciuje    2 woreczki
 
-jogurt naturalny
 
-ciut majonezu
 
-sól
 
-pieprz
 
-curry       
 
-płat drobiowy - pokroić na kawałki, podsmażyć i poddusić, by mięsko było mięciutkie  
 
 
zmieszać doprawić i zjadać   
 
pychotka    
 
 
wczoraj na imieninach zniknęła w ekspresowym tempie   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
 
  Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Nie Mar 18, 2012 12:33 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Mar 08, 2012 12:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Buraki w zalewie 
 
 
2 kg buraków ugotować i zetrzeć na grubej tarce i zasypać 1 łyżką soli
 
 
Przygotować zalewę:
 
2 szklanki wody
 
3/4 szklanki octu
 
1 szklanka cukru
 
4 ziarnka goździków
 
4 ziarnka pieprzu 
 
4 ziela angielskie 
 
3 liście laurowe 
 
2 ząbki czosnku
 
 
To wszystko zagotować i zalać przygotowane buraki - w zalewie zostawic na 24 godziny.
 
 
Buraczki świetnie sprawdzają sie przy obiadzie do ziemiaczków + mięsko. 
 
Miałem okazje w kuchni teściowej przyrządzać buraczki
 
które bardzo jej posmakowały..
 
Nawet tym co nie smakują buraki i ich nie lubią 
 
w tej postaci je polubią wiem to z doświadczenia:)
 
Szybciutko się robi, świetnie smakują i bardzo polecam! _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Monika B Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 11:58 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				sałatka a jajkami
 
 
2 pory 
 
puszka kukurydzy
 
10 jajek
 
słoiczek selera konserwowanego 
 
duży pęczek szczypiorku
 
 
por kroimy na pólpaseczki, lekki solomy i odstawiamy na godzinkę
 
jajka kroimy w kostkę
 
do tego dodajemy odcisnety z zalewy seler
 
i odsaczoną kukurydzę
 
drobno kroimy szczypiorek
 
doprawiamy do smaku ( pieprz ,sól)
 
dodajemy lyżeczkę musztardy ostrej i 2 łyzki duze majonezu
 
mieszkamy po poł godzinie probujemy i ewentualnie doprawiamy raz jeszcze
 
 
smacznego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 11:20 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Sałatka z ciecierzycą i serem feta
 
 
SKŁADNIKI:
 
 
 
•	garść świeżej rukoli
 
•	200 g ugotowanych ziarenek ciecierzycy
 
•	150 g sera feta
 
•	2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 
•	kilka pomidorków koktajlowych
 
•	sól
 
•	pieprz świeżo zmielony
 
•	2  łyżki oliwy z oliwek
 
•	1  łyżka octu winnego 
 
•	1 ząbek czosnku
 
•	1 łyżeczka ziół prowansalskich
 
•	szczypta cukru
 
•	sól do smaku
 
 
 
PRZYGOTOWANIE:
 
Oliwę połączyć z octem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, cukier i sól. Mieszać do utworzenia się gładkiej emulsji. 
 
W głębokiej salaterce umieścić umytą, osuszoną rukolę. Dodać ugotowane ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych oraz ser feta pokrojony w kostkę.
 
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, polać sosem, wymieszać i posypać krokantem orzechowym. Sałatkę podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
 
 
Rukola świetnie się komponuje smakowo z ciecierzycą. Ja kupiłam mieszankę rukoli z raddichio (czerwoną cykorią), bo akurat takie coś było w sklepie. _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		bellybelly Master butterfly
  
  
  Dołączył: 03 Lut 2012 Posty: 1270
 
  | 
		 | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Monika B Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 23, 2012 4:50 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				albo mnie zbyt mocno głowa boli albo nie pisze ile tych ogorkow na takie proporcje zalewy ??? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		bellybelly Master butterfly
  
  
  Dołączył: 03 Lut 2012 Posty: 1270
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 23, 2012 5:15 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				        
 
Jak na moje to z 3 kg...sama zawsze robię "na oko" czyli zawsze mi zabraknie i dorabiać muszę      _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		mmm... Master butterfly
  
  
  Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Lip 26, 2012 3:55 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Sałatka z fetą i arbuzem
 
 
Składniki:
 
 
arbuz-ile kto chce, jak ostrzejszy sos jest to więcej arbuza, żeby "nie paliło" w gardle, arbuz najlepszy jest mocno schłodzony!
 
feta-ewentualnie ser z Mlekowity  Favita żółty (choć jaki kto woli  )
 
sałata-karbowana, kolorowa (taka z bordowo-brązowymi końcówkami)
 
 
 
SOS:
 
sos słodko-pikantny chilli Tao Tao/Thai/itp 
 
cytryna
 
oliwa z oliwek
 
 
do 50 ml sosu, sok z połowy cytryny i 1/4 oliwy. Dobrze wymieszać 
 
 
układamy na talerz sałatę, rzucamy arbuza, fetę i polewamy sosem   _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |