|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:58 pm Temat postu: |
|
|
_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Ziemniaki zdrowsze niż brokuły i orzechy. Wiecie dlaczego?
Dietetyczne mity o tuczących ziemniakach można puścić mimo uszu, przekonują naukowcy. To popularne, ale zniesławione warzywo jest bardziej wartościowe niż banany, brokuły, orzechy czy awokado.
Naukowcy przekonują, że ludzie niesłusznie sięgają po skomplikowane i nowoczesne spożywcze wynalazki, które mają zapewnić im zdrowie, odrzucając przy tym proste i popularne produkty pełne wartościowych minerałów i witamin. Dobrym przykładem jest ziemniak, który niesłusznie uznawany jest za tuczące warzywo.
Specjaliści podkreślają, że ziemniaki pieczone w mundurkach mają pięć razy więcej błonnika niż banany. Są również bogatym źródłem witaminy C.
Badania przeprowadzone w 2011 roku wskazały, że jedzenie ziemniaków dwa razy dziennie może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i wbrew powszechnej opinii nie spowoduje otyłości. Najnowsze badania nie tylko potwierdzają te doniesienia, ale wskazują również, że ziemniaki są bogatym źródłem selenu, niezbędnego w procesie przemiany materii.
- Ważne, aby nasza dieta była bogata w różnorodne produkty, jednak czasem nasze głowy zaprzątają różne dietetyczne nowości, przez co przestajemy doceniać stare, niedrogie i sprawdzone produkty - wyjaśnia Sian Porter z Potato Council.
źródło _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lis 28, 2012 9:17 am Temat postu: |
|
|
Ciekawy artykuł o zupkach chińskich: tutaj _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
e-ta Kadet
Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 46
|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 11:32 am Temat postu: |
|
|
Zupki chinskie to wiadomo ze syf totalny. Ja tam tez nie urzywam zadnych Winiar, Knorow i tym podobnych gotowych kostek bulionowych, sosow, "pomyslow na ...." --- szkoda zdrowia |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Lis 09, 2013 5:42 pm Temat postu: |
|
|
http://hpba.pl/o-krowim-mleku/ _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 11:40 am Temat postu: |
|
|
KASZA JAGLANA
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa.
Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją jadać na różne sposoby, do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu, albo w postaci słodkiego deseru z mlekiem. Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych.
• Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
• Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.
• Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.
• Kasza jaglana nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
• Wraz z innym gotowanymi zbożami np. kaszą gryczaną czy kukurydzianą, powinna stanowić podstawę większości posiłków.
Kasza jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
• jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
• Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Włączając jagły do naszego menu staniemy się bardziej odporni na choroby, uzupełnimy niedobory witamin i składników mineralnych, zadbamy o naszą szarą i zmęczoną cerę, suche łamliwe włosy i paznokcie. A tego przede wszystkim nam trzeba by czuć się pięknie i zdrowo. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 12:06 pm Temat postu: |
|
|
Kinga - teraz już mnie przekonałaś do tej kaszy Jutro idę kupić |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 12:14 pm Temat postu: |
|
|
bogactwo przepisów z kaszą jaglaną można znaleźć tutaj http://smakoterapia.blogspot.com/search/label/kasza%20jaglana
na słodko, na ostro, wytrawnie
zupy, placki, naleśniki, sałatki - czego dusza zapragnie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 12:47 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie, bardzo dobrze, że podrzuciłaś tę stronkę, zaoszczędzi mi to biegania po internecie Dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Sty 24, 2014 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Syrop daktylowy
to świetna alternatywa dla cukru. Bardzo słodki, smaczny barwy ciemnobrązowej uzyskiwany poprzez zmielenie daktyli. Doskonały do słodzenia herbaty, kawy a także używany do wypieków ciast i ciasteczek. Wskazany przy kłopotach trawiennych.
Zwalcza zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika. Daktylowiec którego owocami są daktyle to jedno z najstarszych na świecie drzew uprawnych. Daktyle a co za tym idzie syrop daktylowy bogaty jest w sacyliany działające jak aspiryna. Zawiera naturalne cukry proste a także witaminy A, C, B1, B2, i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor. Syrop daktylowy obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Syrop z daktyli wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciw zakrzepowe, łagodzące objawy menopauzy.
Dzięki antyoksydantom wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Potas zawarty w daktylach obniża nadciśnienie tętnicze. Syrop daktylowy to cukry proste 100g syropu zawiera 73g cukrów. Cukry proste są doskonałym źródłem energii dla organizmu ponieważ dostają się do organizmu bez potrzeby trawienia, uzupełniając niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie. Syrop daktylowy zalecany jest sportowcom przy ciężkim wysiłku oraz intensywnym poceniu się, daje energię z cukrów i uzupełnia niedobory potasu.
źródło _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Nawet, gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas.
Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na Twoje ciało.
Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe, bądź nie dające się usunąć wysypki
– coś Ci to mówi?
Gluten może również powodować bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia...
...brzmi znajomo?
Jeśli takie dolegliwości dotyczą i Ciebie - zrób sobie mój prosty test!
Odstaw gluten całkowicie na 5 dni. O ile to on jest winny Twoim dolegliwościom, to po 5 dniach powinny one wyraźnie ustępować (ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego stężenie w organizmie maleje już po 2 dniach).
Specjaliści rekomendują dla pewności odstawić gluten na 3 do 5 tygodni. Niemniej z mojego doświadczenia wynika, że już niemal tydzień bez glutenu może przynieść zmniejszenie wysypki czy infekcji.
źródło - gdzieś z sieci... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lut 05, 2014 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Ser pleśniowy a migrena
Sery pleśniowe są bogate w tyraminę – jest to amina zawarta w niektórych produktach spożywczych (ser pleśniowy, czerwone wino, czekolada, cytrusy, mocna kawa i herbata), której spożycie u osób wrażliwych może wywołać atak migreny. Jest to spowodowane wzrostem ciśnienia tętniczego i nagłym skurczem naczyń krwionośnych. Produkty bogate w tyraminę nie powinny być również spożywane przez kobiety w ciąży, ponieważ związek ten nasila skurcz mięśni macicy, co może wywołać przedwczesny poród lub prowadzić do poronienia.
Ser pleśniowy a ....
Sery pleśniowe mogą być niebezpieczne dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Oprócz wspomnianej wcześniej tyraminy, sery te mogą zawierać w sobie patogen o nazwie Listeria monocytogenes. Powoduje ona chorobę o nazwie listerioza. Jest ona nie groźna dla osób dorosłych, u których objawy występują rzadko i mogą przypominać grypę – wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni lub imitować zatrucie pokarmowe.
Bakteria ta jest za to bardzo niebezpieczna dla ciężarnych, może doprowadzić do uszkodzenia płodu, a nawet jego obumarcia i poronienia.
Listerioza może przebiegać ciężko również u małych dzieci i starszych osób z osłabionym układem immunologicznym. Bakteria ta ginie w temperaturze ok. 75° C, oznacza to, że występuje ona tylko w serach wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka.
Ser pleśniowy a alergia
Alergia na białko mleka krowiego to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych. Osoby uczulone nie powinny sięgać po przetwory mleczne, w tym także sery pleśniowe
Warto też pamiętać, że długo dojrzewające sery mają najwyższą zawartość histaminy spośród wszystkich wyrobów mlecznych. Camembert, gouda, parmezan i roquefort (lub jego polski odpowiednik – rokpol) to sery, o których alergicy powinni zapomnieć.
U niektórych osób, które nie są alergikami, dochodzić może do zjawiska, które zbadano stosunkowo niedawno, a mianowicie nietolerancji histaminy. W Polsce cierpi na nią ok. 1 proc. populacji. Objawy nietolerancji są bardzo zbliżone do objawów alergii, dlatego też często nazywa się je pseudoalergią. Nie dochodzi jednak do wytwarzania przeciwciał.
Ser pleśniowy a nadciśnienie
Sery pleśniowe zawierają spore ilości sodu (różne gatunki serów zawierają różne ilości sodu), który prowadzi do zatrzymania nadmiaru wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu obrzęków i może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
- U osób zdrowych, z unormowanym ciśnieniem tętniczym, wzrost ten nie odbija się negatywnie na zdrowiu. Uważać muszą za to osoby leczące się z powodu nadciśnienia. Najlepiej, aby unikały one spożywania słonych potraw, w tym także serów pleśniowych. – mówi Anna Szumera, lekarz medycyny. Szczególnie uważać powinny osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne. Substancje te w połączeniu z pleśniowym serem mogą powodować nagłe, niebezpieczne dla zdrowia skoki ciśnienia.
Ser pleśniowy a waga
Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii. W 100 g najbardziej popularnego w Polsce camemberta znajduje się ponad 350 kcal, a prawie 1/3 masy sera stanowią tłuszcze. Niestety, w dużej mierze są to nasycone kwasy tłuszczowe (prawie 20 g na 100 g sera), które są przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych.
Sery nie zawierają w ogóle błonnika dlatego mogą one sprzyjać występowaniu zaparć. Tak więc częste spożywanie serów pleśniowych w dużych ilościach grozi nadwagą oraz chorobami serca i naczyń krwionośnych, włącznie z groźnym zawałem serca i udarem mózgu. Na sklepowych półkach dostępne są produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu, nie są one tak smaczne, ale mogą stanowić alternatywę dla osób będących na diecie. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 10:43 am Temat postu: |
|
|
jak w łatwy sposób dodać do swojego dziennego menu bombę witaminową
Rzeżucha
Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń.
Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.
Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.
Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji.
Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
źródło
Kiełki brokuła
Zawierają duże ilości sulfofranu. Sulforafan zapobiega powstawaniu raka, powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych W kiełkach jest go 20-30 razywięcej niz w dorosłej roślinie.
własciwości:
- mają silne działanie przeciwnowotworowe
- pomagają obniżyć ciśnienie krwi
- zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu
- dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają proces starzenia się
- zawierają substancje antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzodów
Kiełki brokuła zawierają:
- Duże ilości sulfofranu. Sulforafan zapobiega powstawaniu raka, w pewnych przypadkach powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych W kiełkach jest go 20-30 razy więcej niż w dojrzałej roślinie. Najwięcej sulfofranu znajduje się w 4-5 dniowych siewkach.
- Koenzym Q10 opóźniający proces starzenia się
- Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan, kwasy tłuszczowe omega 3
- Błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
źródło _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|