Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ri Master butterfly
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 11:28 am Temat postu: Petycja ws. przekształcenia IR w Instytut Geriatrii |
|
|
Drodzy,
Od dłuższego czasu słyszałam o planach przekształcenia Instytutu Reumatologii w Warszawie w Instytut Geriatrii. Plotki niestety się potwierdzają. Pojawił się projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie reorganizacji Instytutu Reumatologii im. prof. dr hab. Eleonory Reicher w Warszawie. Zakończono już konsultacje społeczne w tej sprawie.
W czasach gdy coraz więcej mówi się o tym, że choroby reumatyczne dotyczą także ludzi młodych takie plany...
Do Instytutu Reumatologii przyjeżdżają ludzie z całej Polski. To bardzo wyspecjalizowana placówka o nienajlepszych warunkach na większości oddziałów. Ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że wielu pacjentów otrzymuje tam odpowiednią pomoc, przechodzi diagnostykę i leczenie np. lekami biologicznymi.
Zmiana Instytutu Reumatologii w Instytut Geriatrii pogorszy dostęp do diagnostyki i leczenia osób z chorobami reumatycznymi. Zapewne większość osób na forum wie, że dostęp do specjalistów i dobrych ośrodków jest ograniczony. W chwili obecnej na przyjęcie do Instytutu czeka się miesiącami. Wielu pacjentów leczonych jest tam latami. Jak będzie po zmianach skoro projekt przekształcenia zakłada dostosowanie instytutu przy niewielkim nakładzie środków z wykorzystaniem tego co już jest?
Na FB powstała specjalna grupa "Ratujmy Instytut Reumatologii": https://www.facebook.com/ratujmyir?ref=stream
W internecie pojawiła się także petycja. Nie wiem czy cokolwiek wniesie, ale sądzę, że warto zgłosić swój sprzeciw planom ministerstwa.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem i chciałby wesprzeć akcję - zachęcam do złożenia podpisu:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=11003
Pozdrawiam,
Ri _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
|
Liluu Master butterfly
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Podpisałam się pod petycją, ale wydaje mi się, że jak już coś postanowili w sprawie IR, to nie wiele nam to pomoże |
|
Powrót do góry |
|
|
katarzynadudek7 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 12:22 pm Temat postu: |
|
|
O likwidacji IR postanowiono już w 2011 r ! Już wtedy były problemy z rejestracją nowych pacjentów. Mi od razu zaproponowali żebym szukała w Krakowie bo i tak za jakiś czas będę musiała szukać nowego miejsca. Ale jakoś przeciągnęli. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja podpisałam już wczoraj. Obecnie nie leczę się w IR, ale to skandal, żeby robić z tego miejsca Instytu Geriatrii... _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 4:48 pm Temat postu: |
|
|
ja nie podpisuję - społeczenstwo się starzeje i brakuje takich miejsc dla seniorów.
Takim ludziom tez nalezy się leczenie, rehabilitacja i godne warunki.
dla emerytów nic? wszytko dla młodych ? taki człowiek całe zycie pracował a teraz niech szybko odejdzie ?zrobi miejsce młodym ?
tak myslą ludzie starzy i mają rację
Szpitali i oddziałów reumatologicznych jest sporo , niektore duzo lepsze niż IR- czy akurat z tego szpitala powinno się je tworzyć to juz inna sprawa.
Chyba powinien zostać - chociażby na " zasługi"prekursora w leczeniu.
Jak zaczynałam sie leczyć było takich miejsc kilka w Polsce w tym najlepszy w W-wie własnie IR. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ri Master butterfly
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, zgadzam się z Tobą całkowicie. Jak wygląda opieka nad osobami starszymi w Polsce wie większość z nas. Można powiedzieć, że w zasadzie jej nie ma. Uważam, że należy w to zainwestować i zauważyć potrzeby osób starszych. Ale myślę sobie, że nie powinno się tego robić kosztem innych pacjentów. Podpiszę się rękami i nogami pod projektem zmian na rzecz seniorów, ale nie takim który ogranicza dostęp do specjalistów innym potrzebującym pomocy. _________________ Co nas nie zabije, to nas wzmocni. |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 5:52 pm Temat postu: |
|
|
ja tak sobie tylko obserwuję na razie
IR powinien zostać w/g mnie , a mozna przekształcić inny szpital na ten cel .
u nas kołderka za krótka żeby komuś dac , trzeba komuś zabrać
jedyne dobre wyjscie ograniczyć urzędników w NFZ i skonczyć im tak dobrze płacić. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
barbgro Master butterfly
|
Wysłany: Sob Gru 20, 2014 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja również podpisałam, smutna polska prawda coś kosztem czegoś |
|