| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

alva_alva Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Gru 06, 2014 11:56 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| aiwka napisał: | 

| didulka napisał: | 

| Polecam protopic masc. Droga ale skuteczna | 

Protopic na wypadające włosy?? | 

Gdzieś czytałam w którymś wątku, że ktoś smarował skórę głowy Protopiciem i pomogło. Owszem, podejrzewam, że może pomóc, skoro dostaje się też wcierki ze sterydem na skórę głowy przy naszym wypadaniu włosów. 

Mam dwa pytania do doświadczonych w temacie:

1. Jak długo można stosować steryd na skórę głowy? Przecież jak się go za długo będzie wcierać w skórę głowy to chyba też może narobić szkód podobnie jak w każdym innym miejscu na skórze? 

2. Jak technicznie ten Protopic wcierać? Maść gęsta i tłusta. Chyba bym musiała zgolić najlepiej głowę do zera, żeby to wetrzeć w skórę  głowy. Przy dłuższych włosach raczej mało możliwe, czy mi się wydaje? Ma ktoś jakiś sposób opracowany? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

sam Kadet

| 

Wysłany: Sro Gru 10, 2014 1:02 pm    Temat postu: nie wiem czy ten lek pomoże, | 
				     | 

| 

| jest nowy na naszym rynku, opinie są pozytywne ale jest ich mało, pytanie czy ktoś stosował z osób piszących na forum  Hair Medic - jest bardzo drogi. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

alva_alva Master butterfly

| 

Wysłany: Czw Gru 11, 2014 7:32 pm    Temat postu: Re: nie wiem czy ten lek pomoże, | 
				     | 

| 

| sam napisał: | 

| jest nowy na naszym rynku, opinie są pozytywne ale jest ich mało, pytanie czy ktoś stosował z osób piszących na forum  Hair Medic - jest bardzo drogi. | 

Jeśli włosy wypadają z powodu tocznia jako jego objaw,to wiadomo jest jaki jest tego mechanizm- w skrócie autoimmunologiczny. To oznacza , że żeby nie wiem co wcierać w tę głowę poza specyfikami osłabiającymi miejscowo ten "samoatak" ( podobnie jak i w skórę twarzy zajętą przez rumień toczniowy), to nie wiem czy można się spodziewać spektakularnych efektów i czy jest sens wydawania kasy na tego typu specyfiki. Zapewne protopic tak jak pomaga na rumień toczniowy , tak samo pomagać może miejscowo na zajęte przez tocznia cebulki włosowe, tylko, że jest problem z aplikowaniem tego na skórę głowy.

Zastanawia mnie czy skoro rumień skórny toczniowy jest zależny od promieniowania UV, to czy także wypadanie włosów jest zależne po części od promieniowania UV i czy UV może nasilać wypadanie włosów. Podejrzewam, że może, skoro mechanizm miejscowy jest podobny. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nulka Kadet

| 

Wysłany: Pią Maj 22, 2015 10:29 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Milusia[/b], jak Twoje problemy z włosami? Poprawiło się coś? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

alicja.miekina Junior

| 

Wysłany: Nie Lip 26, 2015 12:00 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja ostatnio natrafiłam na artykuł doktora Pokrywki na temat xxxxxxx Podobno właśnie ta opisana tam mieszanina świetnie wpływa na poprawę włosów, ale też skóry i paznokci.

usunięto reklamę / m | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnesm27 Kadet

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 9:48 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witam 

moja córcia od 3 lat ma podejrzenie tocznia, jedynym objawem była małopłytkowość, ostatnio zauważyłam że zaczęły wypadać jej włosy, wiem że to jeden z objawów choroby, martwię się o nią bardzo, badania ma za 2 tygodnie a ja zaczynam panikować, jest jeszcze bardzo mała (5lat), łudzę się że to brak witamin, ale na razie poprawy nie widzę☹ _________________ zaniepokojona mama | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 3:07 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| agnesm27 napisał: | 

Witam 

moja córcia od 3 lat ma podejrzenie tocznia, jedynym objawem była małopłytkowość, ostatnio zauważyłam że zaczęły wypadać jej włosy, wiem że to jeden z objawów choroby,  | 

zgadzam się że małopłytkowośc może być przy toczniu.

Natomiast już wypadające włosy NIE są objawem tocznia .

Gdyby były , podejrzewam że 90% społeczeństwa w róznym okresie zycia byłoby podejrzanych o to że może mieć toczeń .

Nie przypisujmy tej chorobie wszystkiego co dotyczy ludzkości . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnesm27 Kadet

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 4:21 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Monika B - masz rację, jednak córcia tak jak wcześniej napisałam jest obserwowana w kierunku tocznia ze względu na małopłytkowość i dodatnie przeciwciała ANA, przeczytałam że wypadanie włosów w takim przypadku może świadczyć o zaostrzeniu choroby, na każdej wizycie reumatolog pyta czy wypadają jej włosy-chyba nie bez powodu prawda...?, dlatego martwię, że włączą bardziej agresywne leczenie, w tej chwili przyjmuje tylko arechin _________________ zaniepokojona mama | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 5:23 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja choruję ponad 20 lat i nigdy mi włosy nie wypadały .W zasadzie nie byłam w remisji , no może bywały poprawy zdrowia ale nie remisja .

Po drugie znam kilkanaście kobiet korym włosy lecą na potęgę a nie chorują wcale .

Owszem przy toczniu włosy mogą wypadać , ale nie jest to kryterium zaostrzenia choroby .

Powodów wypadania włosów jest multum . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

meguchna Master butterfly

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 5:54 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Mnie też reumatolog  zawsze 

na wizycie pyta o wypadanie 

włosów. Jednak po włączeniu 

leczenia takie oajawy u mnie 

znacznie ustępują.Diagnozy

na 100%  nie mam.

Myślę,że to może być m.in jeden

z objawów ale  też nie u wszystkich 

i niekoniecznie dotyczący tocznia. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:

jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

katarzynadudek7 Master butterfly

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 6:45 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Ja miałam niedawno bardzo nasilone wypadanie włosów, wręcz łysienie ale jak się okazało nie było to związane z zaostrzeniem choroby czy z małopłytkowością. Sądzę, że dwa tygodnie niczego nie zmienią i jeśli nie ma innych niepokojących objawów spokojnie możecie poczekać. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnesm27 Kadet

| 

Wysłany: Czw Maj 05, 2016 8:33 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Tak, czekam do wizyty i obserwuje, na razie co dziennie daje jej witaminy zobaczymy czy to coś pomoże, umówiłam jeszcze wizytę u dermatologa 10 maja, może przepisze coś skutecznego _________________ zaniepokojona mama | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnesm27 Kadet

| 

Wysłany: Pią Maj 20, 2016 1:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witam

chciałam poinformować że problem z wypadaniem włosów się skończył, po 10 dniach jak ręką odjął, nie wiem czy pomogły witaminki czy tak miało być, najważniejsze że jest lepiej

pozdrawiam   _________________ zaniepokojona mama | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Pią Maj 20, 2016 3:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

cieszę się że jest dobrze    _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|