|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Co robicie? Kim jesteście? |
Jestem Uczniem. |
|
7% |
[ 19 ] |
Jestem Studentem. |
|
13% |
[ 32 ] |
Pracuję. |
|
54% |
[ 135 ] |
Jestem Rencistą/Emerytem. |
|
14% |
[ 35 ] |
Jestem Bezrobotny. |
|
10% |
[ 25 ] |
|
Wszystkich Głosów : 246 |
|
Autor |
Wiadomość |
Jollanta Junior
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Jestem nauczycielem akademickim, ukończyłam 5 fakultetów, ale jakie to ma w ogóle teraz znaczenie?. Poświęciłam wiele, aby być w tym miejscu. Mam 36 lat i kiedy miałam zacząć cieszyć się życiem pojawiła się choroba, która mi to wszystko odbiera... |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Jollanta napisał: |
Jestem nauczycielem akademickim, ukończyłam 5 fakultetów, ale jakie to ma w ogóle teraz znaczenie?. Poświęciłam wiele, aby być w tym miejscu. Mam 36 lat i kiedy miałam zacząć cieszyć się życiem pojawiła się choroba, która mi to wszystko odbiera... |
no nie jest tak źle możesz pisać, widzisz, co piszesz z pewnością możesz chodzić i mówić
to już jest bardzo dużo
kiepskie dni w końcu miną
masz dopiero 36 lat i kawał życia przed Tobą
możesz się cieszyć życiem mimo wszystko albo i nie...
Ty o tym decydujesz
wiem, że nawet jak bardzo boli, to można się uśmiechać
każdy ma prawo do gorszego dnia, okresu.... ale nie warto tego długo ciągnąć, bo traci się czas _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ankanow62 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Jollanto ale co masz na mysli piszac ze poswiecilas zbyt wiele by byc w tym miejscu? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
|
szarlotka Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Jolanta,
tu jest mnóstwo wykształcnych osób.
Ja zachorowałam w wieku 21 lat- byłam na 2 roku studiów. Ukończyłam je bez problemów, dziennie, potem podyplomówka, pracowałam..
Też pracowałąm na to, żeby coś osiągnąć...teraz jestem na rencie- dochodzę do siebie po rzucie chorobska.
Ale jak widzisz to mimo choroby można w miarę normalnie funkcjonować- ta choroba to nie wyrok.. _________________ SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Hej Jolanto! Życie jest piękne wiec go nie przekreślaj tak od razu i to z takiego powodu.... _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 10:15 pm Temat postu: |
|
|
jakie to ma w ogóle teraz znaczenie? (...) kiedy miałam zacząć cieszyć się życiem pojawiła się choroba, która mi to wszystko odbiera... |
Jollanta, pozwolę sobie subtelnie "przyganić" taki punkt widzenia.
Przeczytałem jeszcze raz Twój wątek powitalny i przyznaję: nie zauważyłem w nim informacji o momentach spektakularnej poprawy. Tym niemniej uwierz nam, że w chorobach tkanki łącznej nie zawsze wszystko jest źle i do bani.
Choroba często odpuszcza na tyle, że można realizować swoje plany i zamierzenia: mam nadzieję, że niebawem doświadczysz wyraźnej poprawy.
Mam nadzieję, że forum i nasze historie pomogą Tobie odzyskać wigor i optymistyczne spojrzenie. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jollanta Junior
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Nie chodzi o moje wyształcenie, nie chcialam, zeby to tak zabrzmiało...Wiem, że jest tutaj wiele wykształconych osób i nigdy nie wartościowałam ludzi w ten sposób...daleka jestem od tego uwierzcie mi -nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Zawsze liczyło się dla mnie to, jakim jest się człowiekiem. Z tym poświęceniem miałam na myśli to, że poświęciłam część swojego życia, aby mieć dobrą pracę i nie martwić się o swoją przyszłość, ponieważ mogę liczyć jedynie na siebie. Byłam zbyt zabiegana, aby założyć rodzinę....i odkładałam to zawsze na później czyli jak się ustabilizuję zawodowo. Mam teraz perspektywę utraty tej pracy i pozostania z niczym a wiadomo jak to wygląda w naszej kochanej ojczyźnie -jeśli człowieka dopada choroba i nie może pracować...nawet o rentę ciężko.
Przepraszam, za mój pesymizm, ale trudno po 3 latach takiej męczarni bez żadnej poprawy być pozytywnie nastawionym walcząc o każdy dzień. Staram się jednak jak mogę i mam mimo wszystko nadzieję, że będzie lepiej. Pozdrawiam Was |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Bedzie lepiej! Zobaczysz!
Czasem ciezko jest zachowac optyminizm, w takich sytuacjach ale tutajnzawsze znajdziesz kogos kto Cie podniesie, wyciagnie reke, czy jak trzeba , ustawi do pionu.
Czego uczysz? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2015 7:52 am Temat postu: |
|
|
... i doda skrzydeł... _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jollanta Junior
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2015 3:16 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za wsparcie, cieszę się, że do Was trafiłam. Wykładam anatomię człowieka
pozdrawiam Was serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
|
Ankanow62 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2015 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Jollanto gdy zaczniesz byc leczona dolegliwosci ustapia,poradzisz sobie ze wszystkim i nadal bedziesz pracowala,znajdz tylko porządnego lekarza prowadzacego.....na jakiej uczelni wykladasz? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2015 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Wykładam anatomię człowieka
|
wow mózgowiec
a czy jak Ciebie coś boli, to myślisz jak wykładowca i w myślach specjalistycznie nazywasz bolące części? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
aankaa Kadet
|
Wysłany: Nie Lip 19, 2015 7:09 pm Temat postu: |
|
|
To i ja powiem coś o sobie
Mam 27 lat. Staram się odnaleźć w tym wszystkim i nie podporządkowywać życia moim słabościom związanym z chorobą. Chyba największą słabością jest strach i psychika. Zawsze byłam osobą, której jest pełno, która się udziela na różnych płaszczyznach, która chce mieć wszystko naraz. Ciężko mi pogodzić się z tym, że na coś choruję i że zapowiada się, że będzie mi to towarzyszyło do końca życia. Chyba minął mi już etap strachu i przerażenia - to był ten rok odkąd się dowiedziałam, zarejestrowałam na forum i nie miałam odwagi nic napisać. Nawet nie wiedziałam jak zacząć. Teraz jestem na etapie ucieczki i udowadniania sobie i wszystkim wokół, że to tak naprawdę nic i po co się tym zajmować. Ale chyba nie do końca mi ta ucieczka wychodzi, skoro wróciłam na to forum i zaczęłam pisać.
Mam męża i synka, który w kwietniu skończył 3 latka i bez którego nie wyobrażam sobie życia. Jest uparty po mamie
3 lata temu skończyłam studia inżynierskie - budownictwo. W zeszłym roku już prawie prawie kończyłam magisterkę, ale choroba tak dała mi się we znaki, ze ledwo byłam w stanie wstać do pracy i popołudniami dogorywałam w domu zamiast zabrać się za pisanie pracy magisterskiej. Mam nadzieję, że jeszcze do tego wrócę - szkoda mi dwóch lat, które poświęciłam na te studia i które skończyły się niczym. Uznałam wtedy, że czasami lepiej zrobić krok do tyłu, żeby potem móc zrobić 3 kroki do przodu. Chyba nadszedł czas, żeby zacząć iść do przodu.
Pracuję jako inżynier budowy przy budowie dróg. Zawsze chciałam pracować w wykonawstwie. Projektowanie jakoś mnie nie kręci. Teraz moje marzenia stoją pod dużym znakiem zapytania. Z jednej strony nie chcę rezygnować z dążenia do swoich celów a z drugiej wiem, że być może będę musiała je zweryfikować ze względu na zdrowie. Lubię swoją pracę, mimo, że bywa mocno stresująca. Stres mnie motywuje. Wiem też, że mnie niszczy, ale nie potrafię zrezygnować. |
|
Powrót do góry |
|
|
matuszewski Junior
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2016 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Też napiszę kilka słów o sobie. Mam na imię Marcin, mam 27 lat. Z wykształcenia jestem informatykiem i cały czas pracuję w tej branży. Kiedyś chciałem zostać pilotem, ale niestety problemy zdrowotne by mi na to nie pozwoliły. Lotnictwo cały czas jest moją wielką pasją, mimo tego, że zapewne nigdy nie usiądę na sterami samolotu. Oprócz tego uwielbiam podróże - nie muszą być zagraniczne i jak z obrazka. Polska też jest piękna i stopniowo odkrywam jej skarby.
Staram się cały czas stawiać sobie nowe cele i nie pozwalać, żeby choroba przejęła kontrolę nad moim życiem. Póki co jakoś mi się to udaje i oby było tak dalej. |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2016 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Hej Marcin.
Moze skrobniesz post (założysz swoj wątek w Pierwszych Krokach) abysmy mogli Cie, tradycyjnie powitac na forum i sie poznac? He? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|