| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

ARTEFACTA Junior

| 

Wysłany: Sro Sie 22, 2018 1:53 pm    Temat postu: BRAK DIAGNOZY a ANA 3 | 
				     | 

| 

Witam,

po roku bezowocnego leczenia zmian skórnych, wiercącego bólu głowy, zmian zapalnych błony śluzowej nosa i jamy ustnej, opuchniętych stawów itp., za granica (dermatolog podczas 5-min. wizyty, bez badan i oględzin stwierdził dermatitis artefacta, potem lekarz rodzinny wmawiał mi, ze rany są bo przypalam skore papierosami  ), dermatolog w Polsce, po konsultacjach z innymi lekarzami na oddziale dermatologii podejrzewał toczeń krążkowy. Badanie mikroskopem komputerowym wskazywało na DLE.

Również na podstawie wyników morfologii:

- leukocyty  pow. 15000

- żelazo 19

- kwas moczowy 6.5

- wit. D 9.1

- Ige 157 

podwyższone  nieznacznie normy sercowe, wątrobowe

reszta w normie

Wyniki robione były po długotrwałym przyjmowaniu leków, w tym Medrol, Metronidazol, a nawet Orap 

Lekarz zlecił wykonanie ANA 3 + morfologia (2 tyg. po odstawieniu leków). 

Zmiany skórne widoczne, ale podgojone.

ANA 3 - dodatnie tylko antyhistony

Morfologia w normie (jedynie MCV nieco ponad normę)

Dwa lata temu dermatolog stwierdził u mnie łuszczycę krostkowa dłoni i stop, która ostatni rok była nieaktywna. Uaktywniła sie znów wraz z zanikiem zmian skórnych typu DLE. I atakuje coraz bardziej, pomimo leku - Eustilum.

Na tym skończyło sie moje obecne leczenie. Dermatolog zalecił wykonanie biopsji, ale po wizycie na oddziale w Belgii, gdzie mieszkam mam wrócić dopiero, jak zaczną sie zmiany od nowa.

I tak jestem bez jakiejkolwiek pomocy Powrócił wędrujący ból mięśni (nie pomagają żadne leki przeciwbólowe), totalne zmęczenie organizmu i ogólną bezsilnością. Do końca sierpnia jestem na zwolnieniu, praktycznie nie wychodzę z domu (słońce i temperatury).  Nie wiem już gdzie szukać pomocy | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszka29 Master butterfly

| 

Wysłany: Wto Sie 28, 2018 7:41 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj 

Niestety te choroby nie są łatwe do diagnozy a leczysz się w Belgii czy PL?

Chyba tylko cierpliwość mogę polecić 

Dużo zdrówka zyczę. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

ARTEFACTA Junior

| 

Wysłany: Pon Lis 12, 2018 10:02 am    Temat postu: Toczeń, łuszczyca krostkowa, kolchicyna | 
				     | 

| 

No właśnie leczę sie w Belgii i to jest problem.Gdyby nie wstępna diagnoza dermatologa w Polsce, to nadal belgijscy lekarze twierdziliby, ze sie samookaleczam. Poza tym leczenie jest tu drogie, a zwłaszcza badania na ślepo.

Na chwile obecna jestem pod opieka oddziału dermatologicznego przy szpitalu uniwersyteckim. Dobrze, ze trafił tam na staż Polak, który jako jedyny wytłumaczył mi, jak wygląda sytuacja.

Z ANA3 stwierdzili, ze toczeń jest. Biopsja (trochę inne zmiany na klatce piersiowej) nie potwierdziła, ale tez nie wykluczyła tocznia. Jest zmiana, ale nie wiedza, co to dokładnie jest.

Ponieważ w tym momencie toczeń skórny nie jest aktywny lekarze większą uwagę poświęcają łuszczycy krostkowej stop i dłoni, o ostrym przebiegu. Nic nie pomaga.

Tak to wygląda na chwile obecna.

Nie kierują mnie do reumatologa pomimo zapalenia chrząstek ( usg na moja prośbę wykazało zmiany w kierunku RZS/ zespolu Tietza/zespolu Reitera/zesztywniającego zapalenia stawów - do dalszej diagnozy).

Cały czas mam problemy z żołądkiem (nudności, czkawka kilkanaście razy dziennie), pobolewają mnie plecy w okolicach nerek (ciężko oddaje mocz), okresowo pojawia sie przewlekły ból w tyle głowy (leki pomagają na chwile).

Wyniki teoretycznie w normie, trochę podwyższone normy wątrobowe,sercowe (puls w granicach 100 non stop) - cale życie miałam niskie ciśnienie w granicach 90/60 i z takim czułam sie dobrze. Teraz mam 130/90 i źle sie z tym czuje ( od marca nie toleruje kawy).

Moje leczenie w tej chwili to meloxicam (przeciwbólowo), paracetamol 1mg oraz teraz mam przyjmować 2 razy dziennie po 2 tabletki kolchicyny, co bardzo mnie niepokoi, bo ten lek jest raczej niebezpieczny. Mam go brać do stycznia (!), jeśli nie będzie poprawy, to lekarze chcą przepisać plaquenil.

Dużo tego, ale..... | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

doktorowa Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Pią Lut 22, 2019 8:45 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

U mnie jest podobna śpiewka: ANA3 dodatnie, kilka innych wyników nieprawidłowych, diagnozy brak. To jest strach tak żyć w napięciu, czy aby na pewno coś się z tego nie wykluje   Ale trzeba żyć normalnie... | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|