Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 7:29 pm Temat postu: |
|
|
wszędzie najlepszy jest umiar tzw. złoty środek
i w jedzeniu i całkiem w życiu _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
aniusia Master butterfly
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Troszkę soli może być, to nie zaszkodzi. Wiadomo, że tak całkiem bez soli się nie da. Nie da się też tak od razu przestać solić. Niektóre potrawy bez soli są zupełnie nie zjadliwe i już. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 4:57 pm Temat postu: |
|
|
To prawda. Moja nefrolog powiedziała nawet, że symbolicznie można coś posolić. Ja wybrałam pomidory, bo bez soli nie mają kompletnie smaku (jak dla mnie )... |
|
Powrót do góry |
|
|
edison77 Kadet
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:11 pm Temat postu: |
|
|
cukru nie używam nie pamiętam od kiedy... chyba od zawsze. natomiast bez soli nie umiem się obyć. staram się teraz nie przesadzać, ale jak widać nie bardzo mi to wychodzi. dalej puchnę strasznie, coraz to gorzej ... to 24mg metypredu mi nie służy... katastrofa jednym słowem, a tu o zmniejszeniu na razie nie ma mowy, bo byłam u mojego reumatologa w ubiegłym tygodniu. szkoda mówić. a ma jeszcze pytanie nie związane z tematem... czy komuś na takich dawkach sterydów zaczęły się powikłania hormonalne tzn. u kobiet, czy zauważalne gołym okiem były w ciągu zaledwie dwóch miesięcy zmiany np. w wyglądzie zewnętrznym dotyczące jakiegoś delikatnego zarostu męskiego? _________________ nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 1:34 pm Temat postu: |
|
|
tak, to możliwe i często, że przy sterydach rosną "piękne" czarne włosy-szczególnie na łapach _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Edison, nie będę oryginalna, ale poradzę Ci coś - musisz zrezygnować z soli! Tak jak cukrzyk musi uważać na cukier... Opuchlizna to też część naszej choroby i nie można jej lekceważyć. Trzeba robić wszystko, by z soli zrezygnować. Jest tyle ziół... Naprawdę można się obyć bez soli. Mi też było trudno, ale po jakimś czasie organizm naprawdę się od niej odzwyczai i dopiero wtedy poczujesz prawdziwy smak potraw, który często psuje właśnie sól. Poświęć się dla swojego zdrowia i wyglądu - podziękują Ci
Co do tego 'zarostu', to nie doświadczyłam tego. Mam dość bujną ciemną czuprynę i ciemną oprawę oczu, ale skórę zawsze miałam jasną i włoski na ciele są prakrycznie niewidoczne - jak u jasnej blondynki. |
|
Powrót do góry |
|
|
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam
mam takie pytanko bo mam coś takiego że mam spuchnietą część łydki ale nie całą tylko ciut wyżej niż kostka (podejrzewam że od stawu skokowego to nie pochodzi) i napewno nie jest od skarpetek. Zastanawiem się czy to jest normalne czy pochodzi od choroby i czy powiedzieć lekarzowi czy na to nie zwracać uwagi. Z góry dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiulka Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Olusiam, jak leczysz sie u nefrologa, to powinen sam sprawdzac twoje kostki, czy spuchnięte nie są. A jak nie robie tego albo leczysz sie u innego specjalisty to zawsze możesz powiedzieć, że coś Cie niepokoi... Mnie w sumie nie puchną ale jak założe 1 z moich par skarpetek to wieczorem mam takiewgniecenie w tym miejscu Wiec to ewidentnie wina skarptek
Edison Włoski b. ciemnieją po sterydach, Neoralu- najczęściej tam gdzie byśmy nie chcięli A co do soli to najlepiej spróbuj tak jak ja: np jeśli do gotowania ziemniaków, warzyw dodajesz 1 łyżke ssoli to przez tydzien, moze miesiać sól 1/4 mniej. poczuć nie powinnas- a na zdrowie Ci wyjdzie. Jak się przyzwyczaisz- zmniejszaj dalej. Ja do zera nie byłam w stanie zejść (poza tym nie było potrzeby) ale i tak sporo ograniczyłam (to też jakiś sukces) A np. ziemniaki gotowane w koszulkach (wyszorowanych) mają znacznie bardziej wyrazisty smak (=bardziej słone) tradycyjny sposób. I uwaga na przyprawy typu wegeta- niektórzy myślą że to nie sól _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Olu, każdą opuchliznę radziłabym pokazać lekarzowi. Strzeżonego Pan Bóg strzeże... |
|
Powrót do góry |
|
|
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:23 pm Temat postu: |
|
|
dzięki, ja sie u nefrologa nie leczę, a w sumie na to zwrócił mi uwage brat,ale jak pójdę na następną wizytę to powiem lekarzowi. |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiulka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 9:26 am Temat postu: |
|
|
O kurcze... Sporo:( Idź czym prędzej do nefrologa- to nie wygląda zbyt dobrze _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 9:42 am Temat postu: |
|
|
pij mleko
mleko działa moczopednie
wypij tak przez trzy dni po 2 l mleka
ja miałam takie zalecenie od lekarza
pomagało _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 12:56 pm Temat postu: |
|
|
Mój rekord opuchlizny to 6kg/l. Poradziłam sobie dzięki zmniejszeniu przez lekarza sterydów i Furosemidowi (lek moczopędny). |
|
Powrót do góry |
|
|
monia n Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja jak bym nie brała furosemidu to przypuszczam ze wywołałabym wilka z lasu bo od razu przybiera mi masa ciała a to wszystko to woda ktora sama nie chce tak szybko zejsc... teraz szkola, zajeta troszke jestem, ale ciekawi mnie by spróbować nie brac tej tabletki z dwa tygodnie i isc na badanie moczu ale boje sie ze pozniej nie dam sobie rady... _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 5:04 pm Temat postu: |
|
|
MoiLolita napisał: |
hmm...Itunia,ale Ty mialas bialkomocz..?tak.? |
No rzeczywiście, co prawda był niewielki, ale zawsze... |