| 
			
				WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   
					
			 | 
			
			 | 
		 
	 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	 
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	 
	
		aniusia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 23 Wrz 2006 Posty: 774 Skąd: Łódź
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 9:02 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Jeśli chodzi o mnie to same ogórki  może nie koniecznie, ale w połączeniu np. z pomidorkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem, czemu nie -super!
 
Szpinak też uwielbiam- na masełku z jajeczkiem paluszki lizać      _________________
   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Itunia Master butterfly
  
 
  Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:25 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ostatnio mówili w telewizji, że trzeba jeść dużo buraków, jeżeli ktoś chce 'podreperować' morfologię. Wzięłam to sobie do serca i zamierzam dziś pochłonąć do obiadku cały słoiczek (mimo że moja morfologia jest w najlepszym porządku, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże  )   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:46 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				surówka z buraczków, bądź świeży sok buraczkowy
 
natka pietruszki także zawiera sporo żelaza, co pozytywnie wpływa na morfologię _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Itunia Master butterfly
  
 
  Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:40 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Hehehe, tylko że natki (szczególnie samej  ) dużo się nie zje, a buraczków - i owszem   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:43 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				dobrze ,że już wiosna i natka rośnie w ogródku, szczypiorek i kiełki
 
rzodkiewek 
 
na buraczki trzeba troszkę poczekać, ale już jest botwinka w sprzedaży tyle że mocno chemiczna      _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Ziarenko Master butterfly
  
  
  Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 6:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ituniu, potwierdzam Twoje słowa. Mój znajomy doktor, tuż przed habilitacją  zajmuje się owym burakiem i jego pozytywnymi właściwościami. _________________  
 
rozjaśnia się we mnie 
 
wyjaśnia jaśniej
 
 | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:47 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				przepis na danie ze szpinakiem
 
 
szpinak mrożony, 25 dkg
 
masło, 2 łyżki
 
serek turek naturalny, 1 małe opakowanie
 
czosnek, 2 ząbki
 
jajko, 3 szt
 
gorąca woda, niecala szklanka
 
mąka tortowa, około 1/2 kg
 
sól, pieprz, do smaku
 
 
Dwa jajka gotujemy na twardo. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, zmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody z roztopionego szpinaku. Jak już konsystencja będzie bardzo gęsta dodajemy serek turek, mieszamy dokładnie i chwile jeszcze trzymamy na ogniu, aż konsystencja będzie jednolita i mniej więcej gęsta. Dodajemy 2 zmiażdżone jajka na twardo i mieszamy . Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy gorącej wody i szybko zagniatamy - jak będzie jednolita, dodajemy jajko i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy na około 15 minut pod miskę, żeby się zaparzyło ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części (zależy od wielkości pierogów - te mają być maxi). rozwałkujemy osobno każdą porcję ciasta osobno na okrąg. Nakładamy 1/4 porcji szpinaku, na pół koła. Drugą połową przykrywamy i zaklejami jak pieroga. Gotujemy pojedynczo w dużej ilości osolonej wody. 
 
kolejna wersja może być z gotowym ciastem francuskim , wtedy trzeba upiec, albo dobrze smakuje z omletem
 
 
Smacznego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall
  Ostatnio zmieniony przez ludmila_07 dnia Pią Kwi 25, 2008 9:53 am, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:32 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Jaki ten serek Camember czy topiony. W czytaniu apetyczne i chcę zrobić
 
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		ludmila_07 Master butterfly
  
 
  Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:18 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Lidia robiłam z obu , z topionym wychodzi nadzionko jak masełko, to drugie jest ściślejsze , lepsze np. do ciasta francuskiego
 
 
bardzo smakuje mojej rodzince _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
 
 
W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 
Mark Chagall | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Robert Moderator
  
  
  Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Cze 28, 2008 11:36 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Kartofle dla pacjentów z chorobami nerek
 
 
Odpowiednie przygotowanie pozwala usunąć z kartofli nadmiar potasu, który mógłby zaszkodzić osobom z chorobami nerek - informuje "Journal of Food Science". 
 
 
Zawarty w ziemniaczanych bulwach potas to cenny składnik mineralny, ale jego nadmiar może być śmiertelnie niebezpieczny dla osób, które z powodu niewydolności nerek muszą być poddawane dializie. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z US Department of Agriculture, gotowanie kartofli pokrojonych w centymetrową kostkę lub poszatkowanych pozwala zmniejszyć zawartość potasu odpowiednio o 50 i 75 procent. Jednocześnie o połowę spadła zawartość cynku, manganu, magnezu i siarki - gotowane ziemniaczane kostki straciły 35 procent magnezu. 
 
W przeciwieństwie do gotowania, płukanie kartofli w wodzie przed gotowaniem miało niewielki wpływ na zawartość substancji mineralnych. Jak się wydaje, najlepszym sposobem na niskopotasowe kartofle jest gotowanie ich w postaci cienkich plasterków z szatkownicy.
 
 
źródło | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Cze 28, 2008 1:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ja tylko dodam, że nie trzeba aż tak kroić w kostkę, można normalnie przekroić jak do normalnego gotowania
 
kartofelki można zalać pierw wrzątkiem, potrzymać je w wodzie, odlać
 
potem nalać nową, zagotować i znów odlać
 
no i potem nalać raz jeszcze i zagotować, ugotować i jeść
 
   _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Itunia Master butterfly
  
 
  Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:40 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Hmmmmmmmmmmm, ja ostatnio słyszałam, że trzeba gotować ziemniaczki od razu we wrzątku, bo wtedy nie uciekają z nich jakieś enzymy czy cuś   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:47 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ale tu chodzi o to, żeby odpotasować ziemniaki
 
bo osoby dializowane i niektóre z chorymi nerkami muszą bardzo uważać na wysoki potas, bo jest on zabójczy _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		Itunia Master butterfly
  
 
  Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:48 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Aaaaaaaaaaa, rozumiem, rozumiem   
 
 
Ale jakby ktoś chciał zatrzymać wszystkie substancje ziemniakowe i nie pozwolić im uciec do wody, to tylko wrzątek   | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		misio Stary wyjadacz
  
  
  Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 183 Skąd: sierpc
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| Powrót do kapusty,kalafiora,brokuły itp. mniam, mniam. Wszystkie je bardzo lubię , nieważne w jakiej są postaci. Piszecie że wskazane przy toczniu , super . Tylko że pan doktor od zespołu antyfosfolipidowego powiedział że te frykasy owszem , ale w bardzo małych ilościach ze względu na witaminę K . To co ja mam zrobić. Jesteście w tym wszystkim oblatani ,tak że mała głowa , popatrzcie za wiadomościami w tym temacie. Czyli, warzywa zielone a zespół antyfosfolipidowy.  Pozdrawiam. | 
			 
		  | 
	 
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	 
	
		  | 
	 
	
		 | 
	 
 
  
	 
	    
	   | 
	
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
  | 
   
 
  
Powered by PhPBB  © 2001, 2002 phpBB Group
  
		 |