| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

aniusia Master butterfly

| 

Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 9:02 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Jeśli chodzi o mnie to same ogórki  może nie koniecznie, ale w połączeniu np. z pomidorkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem, czemu nie -super!

Szpinak też uwielbiam- na masełku z jajeczkiem paluszki lizać      _________________
   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Itunia Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:25 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ostatnio mówili w telewizji, że trzeba jeść dużo buraków, jeżeli ktoś chce 'podreperować' morfologię. Wzięłam to sobie do serca i zamierzam dziś pochłonąć do obiadku cały słoiczek (mimo że moja morfologia jest w najlepszym porządku, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże  )   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kinga Moderator

| 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:46 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

surówka z buraczków, bądź świeży sok buraczkowy

natka pietruszki także zawiera sporo żelaza, co pozytywnie wpływa na morfologię _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Itunia Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:40 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Hehehe, tylko że natki (szczególnie samej  ) dużo się nie zje, a buraczków - i owszem   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

ludmila_07 Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:43 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

dobrze ,że już wiosna i natka rośnie w ogródku, szczypiorek i kiełki

rzodkiewek 

na buraczki trzeba troszkę poczekać, ale już jest botwinka w sprzedaży tyle że mocno chemiczna      _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości

Mark Chagall | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Ziarenko Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 6:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ituniu, potwierdzam Twoje słowa. Mój znajomy doktor, tuż przed habilitacją  zajmuje się owym burakiem i jego pozytywnymi właściwościami. _________________  

rozjaśnia się we mnie 

wyjaśnia jaśniej

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:47 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

przepis na danie ze szpinakiem

szpinak mrożony, 25 dkg

masło, 2 łyżki

serek turek naturalny, 1 małe opakowanie

czosnek, 2 ząbki

jajko, 3 szt

gorąca woda, niecala szklanka

mąka tortowa, około 1/2 kg

sól, pieprz, do smaku

Dwa jajka gotujemy na twardo. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, zmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody z roztopionego szpinaku. Jak już konsystencja będzie bardzo gęsta dodajemy serek turek, mieszamy dokładnie i chwile jeszcze trzymamy na ogniu, aż konsystencja będzie jednolita i mniej więcej gęsta. Dodajemy 2 zmiażdżone jajka na twardo i mieszamy . Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy gorącej wody i szybko zagniatamy - jak będzie jednolita, dodajemy jajko i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy na około 15 minut pod miskę, żeby się zaparzyło ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części (zależy od wielkości pierogów - te mają być maxi). rozwałkujemy osobno każdą porcję ciasta osobno na okrąg. Nakładamy 1/4 porcji szpinaku, na pół koła. Drugą połową przykrywamy i zaklejami jak pieroga. Gotujemy pojedynczo w dużej ilości osolonej wody. 

kolejna wersja może być z gotowym ciastem francuskim , wtedy trzeba upiec, albo dobrze smakuje z omletem

Smacznego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości

Mark Chagall
  Ostatnio zmieniony przez ludmila_07 dnia Pią Kwi 25, 2008 9:53 am, w całości zmieniany 1 raz | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Lidia Master butterfly

| 

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:32 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Jaki ten serek Camember czy topiony. W czytaniu apetyczne i chcę zrobić

Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"

Seneka | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:18 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Lidia robiłam z obu , z topionym wychodzi nadzionko jak masełko, to drugie jest ściślejsze , lepsze np. do ciasta francuskiego

bardzo smakuje mojej rodzince _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

Mark Chagall | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Robert Moderator

| 

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 11:36 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Kartofle dla pacjentów z chorobami nerek

Odpowiednie przygotowanie pozwala usunąć z kartofli nadmiar potasu, który mógłby zaszkodzić osobom z chorobami nerek - informuje "Journal of Food Science". 

Zawarty w ziemniaczanych bulwach potas to cenny składnik mineralny, ale jego nadmiar może być śmiertelnie niebezpieczny dla osób, które z powodu niewydolności nerek muszą być poddawane dializie. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z US Department of Agriculture, gotowanie kartofli pokrojonych w centymetrową kostkę lub poszatkowanych pozwala zmniejszyć zawartość potasu odpowiednio o 50 i 75 procent. Jednocześnie o połowę spadła zawartość cynku, manganu, magnezu i siarki - gotowane ziemniaczane kostki straciły 35 procent magnezu. 

W przeciwieństwie do gotowania, płukanie kartofli w wodzie przed gotowaniem miało niewielki wpływ na zawartość substancji mineralnych. Jak się wydaje, najlepszym sposobem na niskopotasowe kartofle jest gotowanie ich w postaci cienkich plasterków z szatkownicy.

źródło | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kinga Moderator

| 

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 1:26 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ja tylko dodam, że nie trzeba aż tak kroić w kostkę, można normalnie przekroić jak do normalnego gotowania

kartofelki można zalać pierw wrzątkiem, potrzymać je w wodzie, odlać

potem nalać nową, zagotować i znów odlać

no i potem nalać raz jeszcze i zagotować, ugotować i jeść

_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Itunia Master butterfly

| 

Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:40 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Hmmmmmmmmmmm, ja ostatnio słyszałam, że trzeba gotować ziemniaczki od razu we wrzątku, bo wtedy nie uciekają z nich jakieś enzymy czy cuś   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kinga Moderator

| 

Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:47 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ale tu chodzi o to, żeby odpotasować ziemniaki

bo osoby dializowane i niektóre z chorymi nerkami muszą bardzo uważać na wysoki potas, bo jest on zabójczy _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Itunia Master butterfly

| 

Wysłany: Pon Cze 30, 2008 9:48 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Aaaaaaaaaaa, rozumiem, rozumiem   

Ale jakby ktoś chciał zatrzymać wszystkie substancje ziemniakowe i nie pozwolić im uciec do wody, to tylko wrzątek   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

misio Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Powrót do kapusty,kalafiora,brokuły itp. mniam, mniam. Wszystkie je bardzo lubię , nieważne w jakiej są postaci. Piszecie że wskazane przy toczniu , super . Tylko że pan doktor od zespołu antyfosfolipidowego powiedział że te frykasy owszem , ale w bardzo małych ilościach ze względu na witaminę K . To co ja mam zrobić. Jesteście w tym wszystkim oblatani ,tak że mała głowa , popatrzcie za wiadomościami w tym temacie. Czyli, warzywa zielone a zespół antyfosfolipidowy.  Pozdrawiam. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|