|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 2:38 pm Temat postu: |
|
|
ja nigdy dżemów, powideł, konfitur nie pasteryzuję; gorące do słoika, szybko zakręcić i do góry dnem
proste szybkie tanie
i działa _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iwonkahaha Master butterfly
Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 1162 Skąd: Białystok :)
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Ale nie zawsze Kingo,oj,nie zawsze czasami w ten oto sposób weszystko się psuje sama nie wiem od czego to zalezy _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 6:10 pm Temat postu: |
|
|
mi nie wyszło do tej pory może z 3-4 słoiki (tym sposobem), a przetwory robię od wielu wielu lat
czy do góry dnem, czy pasteryzowane (inne przetwory)
ale fakt, że psują się nawet przetwory ze sklepu _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Kinga skorzystałam z twojego przepsiu na nutellę
zostawiłam na rano całą szklaneczkę dla swoich łasuchów _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
veg8 Master butterfly
Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
|
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Jest dużo przepisów na sałatkę z kapusty pekińskiej .
Zostawiam przepis na jedną z wielu które mi.. które mi bardzo smakują
Sałatka z kapusty pekińskiej
1) 1 nieduża kapusta pekińska
2) puszka kukurydzy
3) mały por
4) trzy łyzki majonezu
5) trzy łyżki jogurtu naturalnego
6) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
7) sok z połowy cytryny
8) sól, pieprz
Kapustę i pora należy drobno posiekać, odsączyć kukurydze z wody.
To wsystko razem ze sobą wymieszać.
Z majonezu, jogurtu, soku cytyrnowego, soli i pieprzu...
..zrobić sos i wymieszać go z sałatką.
Dodać posiekaną natkę. Schłodzić w lodówce
W niedziele będę ją robił... do obiadu... do pieczonego kurczaczka:)
to wszystko dla mojej połówki pomarańczy:) ..
generalnie będę okupować kuchnię teściów, oby im też dobrze smakowało _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Rany boskie chłopaku -szalejesz z tej miłości
Surówka z pewnością pasuje do pieczonego drobiu .
Czekam czym jeszcze nas zaskoczysz,bo coś mi się wydaje ,że to nie koniec _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Sałatka z selera z żurawiną
*** seler naciowy
pokroić
*** ananas (mała puszka)
pokroić
*** żurawina (1 torebka, np. z Rossmanna)
posolić i wszystko razem wymieszać, dodać majonez.
Myślę, że zamiast majonezu można dodać jogurtu naturalnego w celu zmniejszenia kaloryczności sałatki
Dzięki ananasowi sałatka zyskuje słodki dość smak. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Pyszna sałatka
-kukurydza 1 puszka
-groszek 1 puszka
-czerwona fasola 1 puszka
-pół cebuli - drobno pokroić
-czerwona papryka - pokroić w drobną kosteczkę
-mandarynki ok 8 sztuk (ewentualnie mogą być ananasy) - pokroić
-kiełki fasoli mung (takie ze słoiczka)
-ryż ugotowany al'dente jakiś drobny i sprawdzony, który się nie rozciapciuje 2 woreczki
-jogurt naturalny
-ciut majonezu
-sól
-pieprz
-curry
-płat drobiowy - pokroić na kawałki, podsmażyć i poddusić, by mięsko było mięciutkie
zmieszać doprawić i zjadać
pychotka
wczoraj na imieninach zniknęła w ekspresowym tempie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Nie Mar 18, 2012 12:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
veg8 Master butterfly
Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Buraki w zalewie
2 kg buraków ugotować i zetrzeć na grubej tarce i zasypać 1 łyżką soli
Przygotować zalewę:
2 szklanki wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 ziarnka goździków
4 ziarnka pieprzu
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
To wszystko zagotować i zalać przygotowane buraki - w zalewie zostawic na 24 godziny.
Buraczki świetnie sprawdzają sie przy obiadzie do ziemiaczków + mięsko.
Miałem okazje w kuchni teściowej przyrządzać buraczki
które bardzo jej posmakowały..
Nawet tym co nie smakują buraki i ich nie lubią
w tej postaci je polubią wiem to z doświadczenia:)
Szybciutko się robi, świetnie smakują i bardzo polecam! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 11:58 am Temat postu: |
|
|
sałatka a jajkami
2 pory
puszka kukurydzy
10 jajek
słoiczek selera konserwowanego
duży pęczek szczypiorku
por kroimy na pólpaseczki, lekki solomy i odstawiamy na godzinkę
jajka kroimy w kostkę
do tego dodajemy odcisnety z zalewy seler
i odsaczoną kukurydzę
drobno kroimy szczypiorek
doprawiamy do smaku ( pieprz ,sól)
dodajemy lyżeczkę musztardy ostrej i 2 łyzki duze majonezu
mieszkamy po poł godzinie probujemy i ewentualnie doprawiamy raz jeszcze
smacznego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 11:20 am Temat postu: |
|
|
Sałatka z ciecierzycą i serem feta
SKŁADNIKI:
• garść świeżej rukoli
• 200 g ugotowanych ziarenek ciecierzycy
• 150 g sera feta
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• kilka pomidorków koktajlowych
• sól
• pieprz świeżo zmielony
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu winnego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• szczypta cukru
• sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę połączyć z octem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, cukier i sól. Mieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.
W głębokiej salaterce umieścić umytą, osuszoną rukolę. Dodać ugotowane ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych oraz ser feta pokrojony w kostkę.
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, polać sosem, wymieszać i posypać krokantem orzechowym. Sałatkę podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Rukola świetnie się komponuje smakowo z ciecierzycą. Ja kupiłam mieszankę rukoli z raddichio (czerwoną cykorią), bo akurat takie coś było w sklepie. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
bellybelly Master butterfly
Dołączył: 03 Lut 2012 Posty: 1270
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pon Lip 23, 2012 4:50 pm Temat postu: |
|
|
albo mnie zbyt mocno głowa boli albo nie pisze ile tych ogorkow na takie proporcje zalewy ??? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
bellybelly Master butterfly
Dołączył: 03 Lut 2012 Posty: 1270
|
Wysłany: Pon Lip 23, 2012 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Jak na moje to z 3 kg...sama zawsze robię "na oko" czyli zawsze mi zabraknie i dorabiać muszę _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Sałatka z fetą i arbuzem
Składniki:
arbuz-ile kto chce, jak ostrzejszy sos jest to więcej arbuza, żeby "nie paliło" w gardle, arbuz najlepszy jest mocno schłodzony!
feta-ewentualnie ser z Mlekowity Favita żółty (choć jaki kto woli )
sałata-karbowana, kolorowa (taka z bordowo-brązowymi końcówkami)
SOS:
sos słodko-pikantny chilli Tao Tao/Thai/itp
cytryna
oliwa z oliwek
do 50 ml sosu, sok z połowy cytryny i 1/4 oliwy. Dobrze wymieszać
układamy na talerz sałatę, rzucamy arbuza, fetę i polewamy sosem _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|